Een goeie leesconcentratie, hoe?

Eigen illustratie, mag niet gebruikt worden zonder toestemming

Ik lees al sinds ik twaalf ben en daarvoor ook al. Maar toen was het meer een gevalletje van moeten op school. Dat het tegen mijn zin was zou ik niet zeggen, maar ik associeerde lezen niet met plezier of ontspanning. Een paar jaar later ging ik voor het eerst naar de bibliotheek en kon ik kiezen wat ik las. Ineens werd lezen een ontsnapping van de buitenwereld waar ik gepest en gekleineerd werd. Het werd mijn eigen plekje. Dat is het nog steeds. In al die jaren heb ik heel wat geleerd over leesconcentratie en wat wel en niet werkt. Sommige dingen kunnen ruimer getrokken worden, maar ik wilde me focussen op een ding om het makkelijker te maken voor mezelf.

Kies boeken die jou aanspreken

Ik ben 23 en ik lees Young Adult. Die boeken liggen tussen 15-18 jaar denk ik. Alle mensen die dachten dat ik al die tijd intelligente literatuur verslond, you are wrong. Nee. Uiteindelijk is daar niks mis mee. In ieder verhaal zit wel een boodschap of leer je wel iets. En trouwens, de meesten lezen voor hun ontspanning. Dus je hoeft er niet altijd iets uit te leren. Maar dat doe je onbewust wel. Dus je hoeft geen ingewikkelde zelfhulpboeken te lezen als je dat niet wilt. Lees wat jij tof vindt. Helpt al heel erg

Grijp niet altijd naar gehypte boeken

Iedere boekhandel heeft zo zijn lijstje met bestverkochte boeken, net zoals Bol en ongetwijfeld vele andere webshops die hebben. Uiteindelijk is er wel iets goeds aan die boeken, want anders zou er geen hype op zijn. Maar dan leg je je verwachtingen soms echt veel te hoog en ik spreek uit ervaring. En geef de onbekende pareltjes ook hun kans om te stralen. Vaak zijn er boeken waarvan ik ze uitlees en die niet bekend zijn en ik sprakeloos ben. Dan denk ik bij mezelf van: WHAT? Waarom is dit boek zo onbekend…

★ Luister muziek of gebruik een noise-cancelling koptelefoon

Muziek en lezen gaat niet bij iedereen samen, dat weet ik. Maar het kan wel helpen om je ‘bubbel’ te creëren. Ik luister bijna altijd muziek als ik aan het lezen ben, dat helpt mij om niet afgeleid te worden door mijn omgeving. Maar als ik goed en wel aan het lezen ben kan je me vragen welk liedje ik luister en moet ik zelfs eens luisteren voor ik het weet. Op een gegeven moment verdwijnt die muziek naar de achtergrond. Met achtergrondmuziek lezen kan ook. Gewoon iets wat ervoor zorgt dat je niet meer afgeleid raakt door achtergrondgeluiden.

★ Leg boeken aan de kant als je je verveelt

Als je merkt dat de muur of die rondvliegende vlieg rond je interessanter is dan wat je aan het lezen bent, dan is er een probleem. Misschien staat je hoofd niet naar lezen, dat kan. Je kan het later opnieuw proberen of morgen. Lezen is geen wedstrijdje. Maar misschien spreekt het boek of de schrijfstijl je gewoon niet aan. Ik was iemand die koste wat kost een boek wilde uitlezen. Al moest ik het achteraf op Goodreads met een ster beoordelen, hij moest uit. We zijn nu later, mijn energie is niet altijd genoeg om te lezen. De momenten dat ik kan lezen grijp ik graag de kans. Dan ga ik die niet verspillen aan boeken die ik niet leuk vind. Zoals ik al zei, lezen doe je meestal voor je plezier. Ga jezelf dan ook niet dwingen om iets te lezen wat je niet leuk vindt.

Moet je een boek lezen voor school? Dan ligt het natuurlijk wel anders. Ik heb zelf altijd geluk gehad met boekverslagen. Omdat ik zelf een lezer ben, voor mij was het geweldig dat een boek lezen mijn huiswerk was. Ik heb ook altijd geluk gehad met keuzes en leerkrachten. Niet iedereen heeft dat. Probeer elke dag een paar pagina’s te lezen en hou een beloning achter de hand. Het is oké als lezen niet je hobby is, maar voor school moet je helaas soms dingen doen die je niet leuk vindt. Ik zou zeggen, probeer er het beste van te maken. Meer kan je niet doen

★ Stel een doel op voor jezelf

Een heleboel jaar geleden, ik spreek echt van 2014, las ik heel weinig. Een boek per maand of iets in die zin. Ik wilde dat anders, maar ik wist niet hoe. Het toeval wilde dat ik toen op Goodreads belandde, die een functie heeft om een Reading Challenge te doen. Het is heel simpel, je geeft aan hoeveel boeken je in een jaar wil lezen. Goodreads zal aangeven of je voor of achter op schema loopt en hoeveel boeken. Lezen hoeft daardoor geen moetje te worden, maar ik wilde dat doel perse halen toen, en daardoor ging ik veel meer lezen. De dag van vandaag haal ik geen 100 boeken per jaar meer helaas, maar het houdt mijn lezen omhoog. Omdat ik weet dat ik in december er niet ga tegen kunnen als mijn leesdoel niet gelukt is. Ik zet hem meestal altijd om 50 of 52, maar je kan dat doel zo hoog of laag instellen als jij wilt. Het lijstje van gelezen boeken werkt bij mij ook altijd motiverend.

★ Reading vlogs kijken of boekenblogs lezen

Vroeger volgde ik heel veel boekenblogs, ik had er zelf ook eentje. Nu heel wat minder, boekenblog is opgedoekt bij mij. Omdat het me niet meer gelukkig maakte. Veel bloggers maken aan het eind van de maand een overzichtje van wat ze hebben gelezen, dat van mij zit verwerkt in de Currently-postjes. Als het bloggers zijn die echt veel lezen elke keer, zet mij dat ook aan tot lezen. Mensen zien lezen helpt ook bij mij. Ik kijk heel vaak de vlogs van Monica omdat ik van haar karakter, humor en wie ze is hou. Haar vlogs hebben me door de lockdown gesleept. Maar na een vlog van haar krijg ik altijd zin om er zelf ook in te vliegen. Zelfs nu dit blogpostje typen zorgt ervoor dat ik zometeen wil lezen.

Heb jij nog tips voor een goeie leesconcentratie?

2 thoughts on “Een goeie leesconcentratie, hoe?

  1. Tof blogje! Ik besteed ook geen energie meer aan boeken die ik niet fijn vind lezen of die me toch niet aanspreken. Daar vind ik het leven te kort en mijn tijd te kostbaar voor 🙂

    1. Dankjewel! Uiteindelijk is dat het beste. Altijd maar doorzetten terwijl het je niet gelukkig maakt. Soms moet je wel, maar in dit geval niet. Tijd en leven is inderdaad te kort om te besteden aan boeken die je niet leuk vindt 🙂

Comments are closed.

%d