Een halfjaar No Buy Challenge

Hi allemaal! Ik wist niet waar ik over wilde schrijven maar ik wilde wel iets schrijven. Toen bedacht ik me dat ik sinds kort mezelf een verbod op andere dingen kopen heb gegeven. En misschien is dat wel leuk om te delen en af en toe een update te geven. Misschien zet het anderen ook wel tot nadenken, je weet nooit. Dus vandaag ga ik het hier eens over hebben met jullie.

Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

Vaak als ik over geld praat met anderen zeg ik altijd dat ik prima met geld kan omgaan. Op zich is dat ook geen leugen, ik ken mijn prioriteiten wel. Maar daarnaast geef ik soms echt veel uit. Kleding is vaak de grootste uitgave. Terwijl ik genoeg kleding heb om zomer en winter te overleven. Soms koop ik ook losse prulletjes die dan een keer mijn hart stelen en dan uiteindelijk daar staan. En dat wil ik niet meer, maar dat is waarschijnlijk wel herkenbaar voor anderen. Dus vandaar, ik ga dat gedrag eens aanpakken. Ik wil een halfjaar in ‘No Buy Challenge’. Wat zoals de naam al zegt, een halfjaar niks kopen. Nu moet ik er wel bijzeggen dat de essentiële zaken (ik ben die woorden zo beu gehoord he!) niet meetellen. En halfjaar zonder eten en shampoo en die dingen, geen goed idee. Ik heb voor mezelf wel een paar regels opgesteld die duidelijk zijn. Die wil ik graag eventjes overlopen. Dus let’s go!

Regels van mijn challenge

► Essentiële zaken tellen niet mee
Daarmee bedoel ik natuurlijk de standaard dingen die je nodig hebt om te overleven. Eten, drinken, verzorgingsmiddelen. Die dingen mag ik altijd kopen natuurlijk, want ik ga niet tot in mei zonder eten overleven denk ik. Net zoals verzorgingsmiddelen, medicatie, mondmaskers etc… Wat betreft eten, thuisbezorgd en take away is nog steeds toegestaan. Net zoals gaan lunchen met een vriend of vriendin in de stad. Al is er van dat laatste voorlopig geen sprake.

Elke maand iets van mijn verlanglijstje
Ik heb een paar dingen die ik nog nodig heb, voornamelijk keukengerief nu we terug een oven hebben. Ik ga die dingen niet in een keer kopen want dat wordt een dure rekening. Maar er zijn wel nog een paar handige dingetjes die wij in onze keuken tekort hebben. Bovendien wil ik graag een blender in huis halen, want ik hou van smoothies maar elke dag eentje uit de supermarkt wordt duur. Zelfgemaakt niet, want met het fruit dat je in huis haalt kan je zoveel dingen doen of zelfs meerdere dagen een smoothie maken.

Bepaalde abonnementen lopen door
Elke maand moet er natuurlijk een rekening betaald worden voor Netflix en Spotify (maar die is nog een tijd geldig had ik gezien). Die twee zijn niet perse noodzakelijk, maar wel twee dingen die ik echt veel gebruik en zou missen. Daarbij wordt m’n zusje heel boos als ik Netflix platleg vrees ik. Ik wil liever geen ambras met mijn zus haha. Zelf vind ik het ook een hele fijne manier om tot rust te komen, Netflix en nergens anders aan denken. En ja, Spotify. De mensen die mijn blog al langer volgen weten dat ik ongeveer evenveel adem als dat ik muziek luister. En ook, als ik geen muziek meer kan luisteren dan ga ik mentaal serieus achteruit gaan. Tijdens de crisis (en niet enkel die van corona bedoel ik) heeft muziek mij al zo vaak geholpen. Dat is waarschijnlijk een herkenbaar iets voor velen, maar daar heb ik dus Spotify voor nodig.

Dingen die kapot gaan en beter hersteld worden
Ik ben verschrikkelijk onhandig dus er gaat waarschijnlijk wel eens iets kapot gaan in die tijd. En nee, dat is niet mezelf kleineren. Zelfspot. Maar daar moet wel een oplossing voor zijn. Dat betekent niet als mijn broek kapot is ik er ineens drie nieuwe ga kopen, want kleding genoeg. Maar als het beschermglaasje van mijn telefoon gebarsten is, een nieuwtje laten leggen. In the end is dat veel goedkoper dan een nieuw scherm. Zelfde telt voor oplaadkabels en andere dingen waar ik nu eventjes niet aan denk. En mijn koptelefoon. Als die het begeeft (liever niet) dan bestel ik zo goed als onmiddellijk een nieuwe. Ik zei het al tijdens mijn vorige puntje, als ik geen muziek heb ga ik daar echt problemen door krijgen. Vooral mentaal. Als ik een moeilijk momentje heb dan neemt muziek een heel deel van de last mee.

Boeken en games
Ik zet elke maand een klein budget aan de kant voor boeken en games. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik die mag blijven kopen, mits er budget is. Als dat er niet is heb ik pech en moet ik wachten tot er wel weer is. De bibliotheek hun assortiment is wel terug beter ondertussen, dus dat gaat nu niet zo’n groot drama worden denk ik. Maar af en toe is er toch een boek dat ik sneller wil lezen, en meestal koop ik het ebook dan en dat is sowieso al goedkoper dan het fysieke exemplaar. En wat betreft games, voornamelijk zijn die voor de Switch. Maar ik heb een verslaving aan Animal Crossing dus voorlopig zie ik mezelf geen nieuwe games kopen.

Cadeautjes
Er zullen in het komende halfjaar ongetwijfeld genoeg gelegenheden zijn om cadeautjes te geven, maar ook om gewoon zomaar iets te kopen voor een ander. Die mensen moeten niet de dupe worden van mijn no buy challenge, dus ook cadeautjes tellen niet mee.

Mijn challenge loopt tot 21 mei 2021, dus hij is al een paar dagen bezig als dit online staat. Ik ga als ik het niet vergeet af en toe een update geven, tot nu toe lukt het prima. Maar het is dan ook nog maar de eerste week. We zullen eens verder kijken over een paar maand.

Deed jij ooit al eens een no buy challenge?

One thought on “Een halfjaar No Buy Challenge

  1. Ha wat leuk dat je ook een no buy doet. Ben heel benieuwd hoe het je de eerste maanden is bevallen! Ik doe er elk jaar een, meestal in het voorjaar als ik ook spullen aan het opruimen ben in huis. Ik kende je blog nog niet, maar het ziet er erg leuk uit. Ga je volgen! 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: