Wijsheden het afgelopen jaar

Hi allemaal! Gisteren werd ik 24 jaar, toch is het hier stil gebleven. Ik had de energie niet meer om iets te schrijven voor mijn verjaardag en het is me om eerlijk te zijn ook gewoon ontglipt om dat te doen. Ik weet wel dat ik vroeger altijd op mijn verjaardag een levenslesjes post deed. Dat vond ik echt heel leuk om terug te lezen en tegelijkertijd ben ik trots op de dingen die ik toen zei, want ze herinneren me heel goed aan hoe ik graag in het leven sta en dat de meeste nog na zoveel jaar waarheid zijn. Dus ik wilde dit dit jaar ook nog eens doen. Waarschijnlijk gaan er dingen bij zitten die ik al ooit heb genoemd op mijn blog in het algemeen, maar die gewoon voor mijn gevoel versterkt zijn. Let’s go!

Je bent sterker dan je ooit voor mogelijk had gehouden

Tegen verwachting (en van velen ook tegen wensen in) zaten we nog altijd in een pandemie en nog steeds. Het was net als voor velen bij mij de tweede verjaardag in coronatijden. Maar ik heb het deze keer niet alleen over corona. Ik kreeg een maand na mijn 23ste verjaardag te horen dat ik misschien een chronische ziekte heb, inmiddels is dat bijna zo goed als zeker. Hoe ik het afgelopen jaar ben doorgekomen, ik zou het niet weten. Ik denk dat ik mezelf vroeger zot zou verklaard hebben, als je mij dit nu vertelde. Maar en de problemen, verdriet en missen van een pandemie meemaken en tegelijkertijd rouwen en leren omgaan met lichamelijke grenzen voor altijd, het is geen gemakkelijke opgave. Ik ben best wel trots op het feit dat ik dit allemaal mooi heb doorstaan. En dat wil ik ook vertellen. Het leven zal stenen naar je kop gooien, het leven zal obstakels op je weg zetten. Het leven zal soms het tegenovergestelde doen van wat jij wilt. Maar geloof dat je een kracht hebt om daarmee om te gaan, om de beren op de weg te overwinnen. Want echt, die hebben we allemaal. Je bent zoveel sterker dan je zelf denkt. Geloof me maar.

Je hoeft geen superheld te zijn om mensen blij te maken

Vroeger dacht ik altijd dat je wilde dingen moest doen om anderen echt blij te maken. Niet dat ik denk dat mensen echt zo ondankbaar zijn. Maar ik denk dat het eerder aan de manier van mezelf denken lag. Mijn acties stelden vaak niks voor terwijl ik nu wel echt zie dat je geen held hoeft te zijn om iemands dag beter te maken. Vaak kan het al door kleine dingen. Aan iemand die bij je thuis woont denken en een reep chocolade meebrengen voor degene. Iemand verrassen met een kaartje. Het zijn kleine acties maar ze kunnen soms echt een wereld van verschil maken in mensen hun dag. En ik denk zelfs aan het einde van de dag dat dat net de dingen zijn die mensen onthouden. Of zoals ik het graag zeg: je hoeft de wereld niet te redden om een lichtje voor iemand te zijn.

Niet elke dag hoeft nuttig en productief te zijn

Vroeger op school was ik altijd zo. Huiswerk moest gemaakt worden, toetsen geleerd. Nu nog steeds. Vaak wil ik elke dag nuttig bezig geweest zijn, tot op mijn vrije dagen. Nu lig ik af en toe een hele dag te gamen, series te kijken. Gewoon omdat ik daarvan geniet. Met een Mario Bros game red ik de wereld niet en mijn eiland afwerken op Animal Crossing zal niet ineens al mijn problemen oplossen. Soms hoeft dat ook gewoon niet. We kunnen nu eenmaal niet elke seconde van de dag of ons leven nuttig zijn. Een mens heeft tijd nodig om uit te blazen, op adem te komen. Als je die niet neemt, kan het wel eens helemaal anders aflopen. Ik begrijp ook wel dat je in veel omstandigheden niet altijd de luxe hebt om zoveel tijd voor jezelf te nemen. Maar keep in mind dat het wel iets is waar je tijd voor moet maken zo nu en dan.

Humor is nog steeds het beste medicijn

Ik geef toe, het was geen jaar waarin altijd alles koek en ei was. Toch heeft humor me er altijd doorheen geholpen. Na een stomme werkdag eventjes een comdian opzetten deed vaak wonderen. Zelfs al ken ik de show tot op de seconde vanbuiten en weet ik exact welke grappen er volgen. Eventjes lachen ermee, het kan opluchten. Hoe vaak ik dat heb gedaan en nog steeds doe. Het is ook een soort van ‘comfort food’. Na een stomme dag is daar mijn favoriete komiek om mee te lachen en dat geeft rust. Nu ook met mijn ziekte. Lang niet elke dag is gemakkelijk maar toch probeer ik er vaak echt een portie humor tegenaan te gooien. Soms betekent dat dat ik met een pijnaanval op bed lig memes op te zoeken op Pinterest. Het helpt mij om het beter te maken. Het is niet voor niks dat mensen vaak zeggen dat humor het beste medicijn is. Ik denk ook niet dat dat altijd mogelijk is. Maar met de meeste kleine luttele tegenslagen valt er altijd wel mee te lachen. Achteraf misschien of worden dingen een verhaal voor later als je herinneringen ophaalt. Weet je nog die keer…? Ik denk dat als er een ding is dat de pandemie ons geleerd heeft, is het wel dat veel dingen niet zo erg zijn als ze lijken.

Neem je gezondheid niet als vanzelfsprekend. Want dat is hij niet.

We wensen elkaar met het nieuwe jaar altijd een goeie gezondheid toe. Veel mensen nemen dat gezond zijn als vanzelfsprekend. Dat is hij niet. Geniet ervan als jij geen klachten hebt of weinig. Want er zijn mensen voor wie veel dingen niet vanzelfsprekend zijn. Werken, naar buiten gaan, koken, eten, huishouden runnen. Zorg voor je gezondheid en ga op tijd naar de dokter als er iets niet klopt. Je kan het je misschien niet voorstellen als je nooit echt geconfronteerd bent met een erge ziekte, maar je gezondheid verliezen of een stukje daarvan is een groot verlies. Dus enjoy the good days. Je hebt er maar een, zorg ervoor en neem hem serieus.

Geef jezelf tijd

In een maatschappij waarin alles snel moet gaan en vlotjes vooruit moet gaan is dit denk ik wel een wijsheid die van pas komt. Het ding is dat sommige dingen in het leven tijd vragen. Dingen verwerken, herstellen van zware gebeurtenissen. De maatschappij ziet je heel graag snel terug in de startblokken schieten. Maar zo werkt het helaas niet. Soms zul je tijd moeten nemen voor de dingen die gebeuren en je zal jezelf tijd moeten geven om daar mee om te gaan of zelfs leren leven. En dat dat niet binnen een vingerknip gebeurd is, hoort erbij.

3 thoughts on “Wijsheden het afgelopen jaar

  1. Voor dat derde puntje heb ik hier voor mezelf een geheugensteuntje staan in de vorm van een letterbord met de volgende quote: What a day made you feel is more important than how productive the day was.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: