Geen koopstop meer en nieuwe kledingstijl

Hi allemaal! Normaal schrijf ik hier niet over kleding, ik heb er ook totaal geen verstand van. Ik combineer altijd wat ik leuk vind en doe aan wat ik mooi vind. Dus verwacht er niet te veel van, maar ik wilde er wel iets over schrijven want ik weet uit het verleden dat dit een klein kantelpuntje is.

Photo by Maude Frédérique Lavoie on Unsplash

In een weekoverzichtje (die van de boekenbeurs) schreef ik over een koopstop. Meerdere bloggers hadden mij geïnspireerd, dat was in oktober. Ik heb daar nooit echt een apart stukje over geschreven. Toch heb ik besloten om die stop te zetten. Het was een feestje van korte duur, I know. Ik heb er wel een goeie reden voor. En sowieso betekent dat niet dat ik nu bakken geld ga uitgeven of de hele stad ga leegkopen. Dat laatste gaat sowieso ook niet gebeuren, lees je later wel in dit postje. Maar ik herken dit punt van vroeger. De eerste keer dat ik me een beetje beter in mijn vel begon te voelen (in 2019 was dat) zei mijn toenmalige psycholoog dat ze merkte dat ik andere kleding droeg dan bij mijn eerste sessies. Ik had die dag ook een shirtje aan dat ik nieuw had gekocht inderdaad. En toen ik daarover ging nadenken merk ik inderdaad dat mijn kledingstijl stilletjes aan veranderde. De schattige bloemenprintjes en bloesjes verdwenen stilaan naar de achtergrond en maakten plaats voor andere printjes, strepen, stippen en hoodies. En broeken met scheuren. De broeken met scheuren heb ik onbewust altijd een zwak voor gehad, maar ik zat op een school waar dat tegen het schoolreglement was dus ik zag het nut ook niet echt om er geld aan uit te geven. Nu ben ik volwassen en kan ik dragen wat ik wil. Ik denk dat het een beetje erbij hoort. Je bent meer dan je kleding of hoe je eruit ziet, want -heel cliché maar waar- ik geloof meer in de binnenkant van de mensen. Als ik je niet mag is de kans heel groot dat dat iets is in je karakter dat me niet aanstaat. Iedereen mag natuurlijk zijn wie die wil zijn, maar ook ik heb soorten karakters waar het mee botst. En sowieso, ik ben vrij menslievend en het is bijna een mission impossible om ervoor te zorgen dat ik je niet mag.

Terug naar de kleding, ik was aan het afwijken. Ik weet niet precies wat het deze keer gaat worden, sowieso niet dat ik ineens rokjes en kleedjes ga dragen. Het zal nog steeds een beetje ‘stoerder’ zijn en net als vroeger zullen er waarschijnlijk nog altijd Conversjes aan mijn voeten zitten. Ik heb zelfs mijn hart verloren aan een paar modellen en printjes ondertussen. Jammergenoeg voor mij zijn het ook duurdere modellen dus daarvoor ga ik gewoon eventjes sparen haha. Ik heb wel besloten geen fysieke winkels leeg te roven. Een deel voor het milieu want ik vermoed dat er vrij veel vernieuwd zal worden in de kast. Maar ook voor mijn portemonnee. Door de tijd heen ben ik ook steeds meer op Vinted gaan kopen en ik merk dat de dingen die ik daar koop, ze me meer aanstaan tegenwoordig dan de dingen die in de winkels hangen. Van de week heb ik al een paar keer door de app gescrolled (inmiddels net zo verslavend als Instagram heb ik gemerkt) en hier en daar een paar dingen in mijn favorieten gezet. En ja, ik heb al aankopen gedaan. Maar in een bundel bij een koper waardoor ik een hele mooie korting heb gescoord. Ik ben ook niet van plan heel Vinted leeg te kopen trouwens. Zoals ik al zei, het meeste wat ik daar koop staat me veel meer aan dan de kleding in de winkels.

Je bent meer dan de kleding die je aan hebt, het is een uitspraak die waar ik helemaal achter sta. Ik ben dankbaar dat ik dit kan, zomaar mijn kledingstijl veranderen als ik voel dat dat nodig is. Maar ik denk dat iedereen graag een kast heeft waar kleding in ligt waar ze zich goed in voelen. Zo ook ik. Het is niet dat ik nu helemaal onzeker ben in wat ik nu draag, maar ik merk dat het me minder aanstaat dan vroeger. Er zijn ook echt kledingstukken die al meer dan vijf zes jaar in de kast liggen, dus het mag wel eens. En niet alles gaat weg, want er zijn dingen waar ik nu onmiddellijk aan denk uit mijn kast waarvan ik weet dat ze zullen blijven liggen. Maar er is ook genoeg waarvan ik weet dat het vervangen mag worden. Wat ik met mijn oude kleding ga doen weet ik nog niet. Waarschijnlijk komt er een deel op mijn eigen Vinted en een deel gaat naar de kringloopwinkel. Sowieso ga ik het niet zomaar weggooien. Er zijn mensen in de wereld genoeg die niks hebben. Het beste zou zijn dat ik bij webshops zou kopen die duurzaam zijn, maar ik weet uit ervaringen dat mijn stijl daar te weinig ligt. De wereld is mij belangrijk en het milieu ook, maar kleding waar ik me goed in voel ook. En eigenlijk ben ik al tweedehands bezig. Ik kon ook gewoon de stad gaan leegkopen.

Heb jij jouw kleding al lang?

7 thoughts on “Geen koopstop meer en nieuwe kledingstijl

 1. Het is heel normaal dat wanneer je als persoon groeit en verandert, je je oude kledingstijl ontgroeit en op zoek gaat naar iets wat beter bij je past. Ik herken wat je schrijft dat je andere kleding ging dragen toen de schooltijd achter je lag, dat had ik ook. Het voelde als een vrijheid. Veel van mijn kleding heb ik ook al jaren en jaren, maar ik koop ook af en toe graag eens iets nieuws. Zolang je dat bewust doet, is daar niks mis mee vind ik.

  1. Ik dacht dat het aan mij lag. Het is nu ook niet dat ik elke maand een nieuwe kledingkast bij elkaar koop, met uitzondering van nu dan. Maar anders ook net als ji, af en toe en wel bewust. Je kleding is niet alles maar het zegt wel iets over je. Onbewust straal je er toch iets mee uit. Dus eigenlijk is het logisch dat je kleding meegroeit met je eigen persoonlijke groei. Maar jij hebt ook een hele leuke kledingstijl 🙂

 2. Leuke post! Ik probeer elk jaar nog wat bewuster met mijn kleding om te gaan. Daar heb ik ook een aantal koopstops voor gedaan en die zijn zo goed bevallen dat ik nu een heel fijn patroon heb.
  Als ik iets nodig heb kijk ik eerst op Vinted of kringloop of ergens anders tweedehands. Dat heeft nog altijd de voorkeur voor het milieu maar ik word ook wel echt blijer van tweedehands dingen dan nieuw. Als ik echt nergens iets kan vinden, dan mag ik naar de stad of in een webshop kopen. Dat komt maar heel weinig voor dat dat gebeurd, en als dan liefst ook niet vaker dan 2x per jaar. Dus voor lente/zomer een koop moment en voor de herfst/winter een koop moment. Zo is het voor mij makkelijk om het goed te beperken.
  En wat kledingstijl betreft. Ik houd ook meer van de wat stoerdere dingen. Liep vroeger zelfs altijd in broeken, nooit wat anders. Tegenwoordig wel wat vaker ook jurken, maar het heeft nooit een helemaal lieflijke uitstraling vind ik. Ik val vooral op leuke printjes die je niet vaak ziet of mooie kleuren (en dan vooral kleurencombinaties).
  En wat je zegt over de verandering voelen aankomen in je kledingstijl… ik had dat ook altijd als ik een nieuwe fase in mijn leven in ging. Daar hoorde dan onbewust nieuwe kleding bij en vaak ook een nieuw kapsel 🙂 Uiteindelijk ben ik door al dat ‘zoeken’ bij de kledingstijl terecht gekomen die het beste en fijnste bij me past, wat echt ‘Luus’ is, zoals vriendinnen dat zeggen.
  Leuk he, hoe kleding zo met je mee reist en je meer jezelf kan maken. Op Netflix staat (of stond) een docu serie over dit onderwerp, dat was wel erg interessant!

 3. Het is denk ik wel normaal hoor dat je kledingstijl doorheen je leven een paar keer wijzigt. Net na de breuk met mijn ex-vriendje droeg ik bijvoorbeeld een lange periode alleen maar broeken, omdat ik daarvoor alleen maar rokjes en jurken droeg / mocht dragen. En ook nu verandert mijn stijl opnieuw, ik merk dat ik steeds vaker sneaker onder kleedjes begin te dragen ipv schoenen met een hak en dat ik ook naar andere soorten kleren grijp dan een paar jaar terug. Al probeer ik wel steeds degelijke kleren te kopen die ik dan ook echt wel een paar jaar lang draag (tot ze versleten zijn :-)).

  1. Hoe meer ik het zeg tegen mensen, hoe meer ik merk dat ik inderdaad niet de enige ben. Ik ook wel hoor, ik koop niet om het jaar een volledig nieuwe kast. Mijn vorige grote ‘schoonmaak’ dateert van drie jaar geleden. Maar ondertussen zijn er hier en daar wel nieuwe dingen ingeslopen. Ik heb best wel wat persoonlijke groei doorgemaakt en ik denk dat het daardoor komt. Maar er ligt ook kleding in die ik al sinds het middelbaar heb. Zolang je maar gelukkig bent met de kleding die je hebt en je er goed bij voelt 🙂

 4. Ik koop best veel kleding, maar probeer erop te letten dat ik kwaliteit koop en iets dat ik makkelijk kan combineren met wat ik al heb. Ik draag mijn kleding ook effectief, de stuks die ongebruikt in de kast blijven hangen, die verkoop ik inmiddels op Vinted :-).

  1. Ik ga waarschijnlijk ook een groot deel op Vinted zwieren, mocht ik merken dat dat niet lukt ga ik ze naar de kringloop doen. Dan hebben anderen er ook nog iets aan. Maar ik heb veel kleren, maar net als jij draag ik wel alles nog. Het ene komt er vaker uit dan het andere (mijn favoriete stukken dus) maar ze worden wel allemaal gedragen.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: