Als 2021 niet jouw jaar was… een boodschap voor jou.

Hi allemaal! Het einde van het jaar is in zicht. Overal gooien mensen met jaaroverzichten, hoogtepunten, bereikte doelen rond de oren. Het mijne komt er ook nog aan. Social media staat vol met de meest gelikete foto’s en iedereen deelt zijn favoriete herinneringen aan het jaar. Dat is een van de leukste dingen aan Nieuwjaar vind ik, dat reflecteren, terugblikken en uitkijken naar het nieuwe jaar. Toch was niet voor iedereen 2021 een topjaar. En ook die mensen mogen niet vergeten worden. Dus als jij zo iemand bent, lees gerust verder 🙂

Op social media staat het vol met hoogtepunten. Mensen die ondanks de pandemie toch doelen hebben bereikt, toffe initiatieven hebben op poten gezet om de minder bedeelden te helpen. Of mensen in nood te helpen. Het is prachtig en je mag dat ook zeker doen. Zoals ik al zei, mijn overzichtje komt er ook nog aan. Het zal wel een realistisch overzicht zijn, dus niet enkel de happy joy joy days. 2021 was voor mij een jaar van groei en inzicht, maar ook een jaar van vallen, opstaan en heel veel rouwen. En ik denk dat we (zeker met de pandemie in gedachten) niet mogen vergeten dat er mensen zijn die 2021 ‘overleefd’ hebben. En daar is helemaal niks mis mee.

Zelfs al slingeren de promoties, verhuizingen, relaties, huwelijken, proclamaties en wat dan nog rond je oren van het afgelopen jaar. Als jij niks van al die dingen hebt meegemaakt, mag je nog steeds trots zijn. Door een heel gekend virus was het al geen gemakkelijk jaar, en daarnaast zal je ook wel een heleboel andere zaken op je bordje gehad hebben. En misschien nog steeds. Misschien worstel je met mentale problemen, misschien ben je in gevecht met een ziekte. Misschien ben je net als ik in de rouw (geweest). Al die dingen horen bij het leven maar daar hoor je weinig mensen over. Toch mogen ze gehoord worden. Als 2021 voor jou een heel stom jaar was waarin je elke dag moest vechten om door te gaan, ik ben trots op je. Die mensen om je heen kunnen dan duizenden doelen hebben bereikt, maar het feit dat je nog niet hebt opgegeven is goud waard. Ik denk dat mensen onderschatten hoe dat is. En hoe weet ik dat je nog niet hebt opgegeven? Je bent mijn blog aan het lezen. En als je dit leest, geef jezelf een dikke knuffel. Juich jezelf toe. You made it. Het jaar waar je misschien van dacht dat je het niet ging halen. Het jaar waarvan je in januari dacht dat je het nooit zou overleven. We zijn bijna 2022 en here you are. Still going. Be proud. Je verdient het. En daar kan geen enkel doel tegenop. We leven in een moeilijkere tijd dan ooit.

Misschien heb je de gevechten in je hoofd nog niet gewonnen. Vechten de demonen nog steeds. Ik denk dat heel veel mensen onderschatten hoe het is om elke dag tegen je eigen mind te battelen. Je krijgt er geen pauze van. Dus nogmaals, als dat het enige is wat je gedaan hebt dit jaar, het is genoeg. Jij bent genoeg. En alle doelen of plannen die je had die niet zijn doorgegaan, dat zegt helemaal niks over hoeveel waard je bent. 2021 was misschien een jaar om te vergeten, maar dat ben jij niet. Jij bent waardevol. Je wel of niet bereikte doelen, je wilde plannen of mislukte dingen het afgelopen jaar zeggen niks. Integendeel, de mislukte dingen zeggen wel iets. Dat je een winnaar bent, want je hebt iets geprobeerd. En als je iets geprobeerd hebt, dan ben je al een winnaar. Want alleen al dat vereist kapot veel moed.

Laat het nieuwe jaar hopelijk een nieuwe start zijn. En zelfs al ben je op 1 januari nog niet af van de demonen in je hoofd of zit je nog steeds in volle strijd of overlevingsmodus. Dat is helemaal oke. Je komt er wel, op een dag. En of dat nu 2022 is of bij wijze van spreken 2035, het is allemaal oke. Neem je tijd.

Dikke knuffel ❤️

3 thoughts on “Als 2021 niet jouw jaar was… een boodschap voor jou.

  1. Wat een mooie blogpost!
    Voor mij was 2021 geen topper, maar reflectie was in grote mate aanwezig. Nu probeer ik vooral vooruit te kijken naar 2022. Hopelijk wordt dat beter :-).
    Dikke knuffels voor jou! X

    1. De jaren die het moeilijkste zijn, bieden achteraf vaak het meeste reflectie. Ik geef je alvast een dikke knuffel en ik duim mee met je dat 2022 een beter jaar is! ❤️

      1. Idem voor jou! Als je er middenin zit, zie je inderdaad niet altijd de lichtpuntjes. Maar achteraf gezien zorgen die donkerste periodes voor het meeste groei. Alleen jammer dat je er eerst doorheen moet :-).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: