Dingen die hoogsensitief zijn makkelijker maken

Ik ben over het algemeen een blije hoogsensitieveling. Dat is geen woord volgens autocorrect, maar bij deze heb ik beslist dat het wel zo is. Mijn leven of hoofd maken soms bochten die ik niet altijd wil, maar toch zou ik het niet anders willen. Toch zijn er dingen die ik moeilijk vind en die zullen er ook altijd zijn. Het is een deel van mijn karakter dus ik ga het er op some way toch mee moeten doen. Door de jaren heen heb ik dingetjes ontdekt die het makkelijker maken voor mij, dus hopelijk hebben anderen er ook iets aan 🙂

★ Ik heb altijd oortjes of koptelefoon mee

Ik ga de deur niet uit zonder een van de twee. De laatste jaren is dat meestal een koptelefoon, maar ik heb hem bijna altijd mee. De reden daarvoor is prikkels. Vaak luister ik muziek en dat helpt mij tegen overprikkeling. Uiteraard, muziek zijn weer nieuwe prikkels. Maar dat zijn voor mij persoonlijk goeie prikkels. En zelfs zonder muziek dempt een koptelefoon al een deel van het geluid. Tuurlijk ben ik beleefd, als ik aan de kassa sta of er spreekt iemand mij aan ga ik echt wel mijn muziek op pauze zetten. Of als ik op stap ben met iemand dan gaat ie af. Voor mij is een koptelefoon echt wel een hulpmiddel.

★ Minstens een dag per week leeg laten (waar mogelijk)

Ik werk nu deeltijds dus ik heb waarschijnlijk makkelijk spreken. Maar ik heb voor mezelf de regel dat ik altijd een dag of halve dag per week voor mezelf wil hebben. Dan doe ik iets wat ik leuk vind. Dat kan gaan van tekenen tot wandelen, van lezen tot Netflixen. Het hoeft zelfs geen dag te zijn waarop ik mijn hobby’s doe, maar gewoon een dag waarop ik geen afspraken heb en kan doen en laten wat ik wil. Nu zijn er weken waarin dat niet lukt, maar dat probeer ik wel te compenseren nadien. Maar ik probeer die tijd bewust in te plannen, want zonder raak ik overprikkeld of word ik gewoon ongelukkig.

★ Op een rustig moment naar de winkel gaan

Ik doe mijn boodschappen eigenlijk bijna altijd ‘s morgens. Meestal doe ik ze voor ik zelf ga werken. Dan is het meestal rustig in de winkels, ik ga niet zeggen dat er dan geen volk is. Maar tis wel een verademing in vergelijking met de avondspits. Maar afhankelijk van de ligging heeft iedere winkel eigenlijk een beetje zijn eigen drukke momenten en als je die kan ontdekken kan je wel je boodschappen op een rustig moment plannen. Hetzelfde voor echt naar de stad gaan, ik doe dat eigenlijk zelden in het weekend. Altijd wanneer het rustig is. Zo kan ik zonder gepor en geduw mijn aankopen doen die ik nodig heb (en soms ook die ik niet nodig heb 🙈)

★ Een luisterboek voor het slapen gaan

Tegenwoordig zet ik een luisterboek op als ik ga slapen. Das natuurlijk anders als je samenwoont en slaapt met iemand, maar ik gebruik een draadloos oortje. Voor mij zorgt het dat ik mijn brein iets geef om op te focussen. Het is altijd een verhaal dat ik al heb gelezen en dus ken. Na een tijdje word ik eigenlijk vanzelf rustig genoeg om in slaap te vallen. Vaak ben ik binnen een kwartiertje van de aardbodem verdwenen. Bij wijze van spreken dan. Ik doe dit eigenlijk nog maar sinds een paar weken en het werkt echt voor mij.

Opladers ontdekken en inplannen

Ik weet natuurlijk al heel lang dat ik hoogsensitief ben, dus daardoor ben ik me erin gaan verdiepen en heb ik ook voor mij ontdekt wat mij oplaadt. Ik kan dit eigenlijk niet ‘veralgemenen’ want iedere HSP is anders. Je hebt mensen die opladen van samenzijn met anderen, maar je hebt er (zoals ik dus) die echt wel die tijd alleen nodig hebben. Maar als je ontdekt dat er dingen zijn waar je van oplaadt of van tot rust komt, probeer die ook bewust in te plannen. Hoe druk je week ook is. Want zonder ga je het niet redden.

★ Een uitlaatklep zoeken

Wij als hoogsensitievelingen voelen heel veel. Veel meer dan de gemiddelde mens. Het zit allemaal in dat kopje daarboven en het heeft een uitlaatklep nodig. Welke dat is, laat ik aan jou over. Daar zul je ook wegen in moeten zoeken. Maar zorg dat je een fijne manier hebt om dat te doen. Want zoals ieder mens heb je die nodig. Het kan creatief zijn maar ik ken ook mensen die hun uitlaatklep hebben gevonden in sporten of dansen. Wat het ook is, als het jou maar helpt. Want zoveel dingen tegelijk voelen is zo magisch, maar het kan ook erg lastig zijn.

5 thoughts on “Dingen die hoogsensitief zijn makkelijker maken

  1. Het kost soms wat tijd hé, om te ontdekken waar je blijer van wordt? Die oortjes ontdekte ik onlangs ook. Je even helemaal van alles kunnen afsluiten. Ik vind het soms gek: ik kan er vaak niet tegen als man of dochter tv kijken of andere dingen met geluid doen, maar zelf naar een podcast luisteren met oortjes vind ik dan wel weer ontspannend.
    Wat ik geleerd heb over mezelf is dat ik pas écht kan opladen als ik even helemaal alleen ben. Niet makkelijk, maar het is wel één van de enige dingen waar ik echt door tot rust kan komen.

    1. Het kost wat tijd, maar het is wel waardevol op den duur om die dingen te weten. Het bespaart mij een heleboel stress. Het alleen zijn is heel herkenbaar, ik gun je nog veel fijne oplaadmomentjes alleen! Niet altijd gemakkelijk inderdaad.

  2. Herkenbare post! Ik doe ook bijna alles van je lijstje eigenlijk. Ik heb ook altijd mijn oortjes bij. Die zitten standaard in mijn sjakos en ik heb mij vorige week ook van die Loop oordopjes gekocht omdat ik soms ook geen muziek of podcast ofzo kan verdragen.

    1. Van de Loop oortjes heb ik al veel goeds gehoord, maar voor mij zou dat niet werken want ik wil eigenlijk altijd muziek in mijn oren hebben. Al klinkt de stilte ook wel aantrekkelijk eigenlijk. Toch eens over nadenken.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: