Gelukkig 2023! En mijn lessen uit het afgelopen jaar

Het voelt vrij raar om dit te schrijven, want ik ben dit aan het schrijven begin december. Af en toe durft er al eens een kerstplaat op de radio te spelen, maar nog niet overheersend. Maar laat mij maar eventjes doen alsof ik een professionele blogger ben die haar blogposts weken op voorhand klaarstoomt (not!). Ik hou er altijd van om te reflecteren en terug te blikken rond het einde van het jaar, dus vandaag mijn lijstje met lessen die ik leerde in het jaar. Het gaat over hele stomme random dingen tot echt lessen voor de rest van mijn leven.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Helen van je verleden doet pijn, maar is het wel waard

Zoals artieste BLÜ EYES zingt: healing f*cking hurts sometimes. En ik kan het er alleen maar mee eens zijn. It does. Als er een woord was voor dit jaar voor mij persoonlijk zou het ‘helen’ zijn. Of ‘herstellen’. Want vanaf mei is dat hetgene geworden waar ik het hardst mee bezig was. We zijn talloze huilbuien, mental breakdowns, wanhopige momenten en veel vragen en twijfels verder, maar het heeft wel geholpen. Ik heb een groot deel van mijn verleden een plekje leren geven en ik leef elke dag een beetje meer naar wie ik wil zijn en kan zijn. Het is zo opluchtend om die steen niet meer op mijn schouders te hoeven te dragen. Dus ja, het doet zeker pijn maar ik raad het wel aan.

★ Het is nooit te laat om terug van jezelf te houden

Waarschijnlijk heb ik dit al vaker gezegd op mijn blog, maar het is wel zo. En dit jaar besef ik dat nog meer dan ooit. Ik kom van een tijd waarin ik mezelf echt gehaat heb, vond dat ik niks bijdroeg aan de wereld en anderen altijd beter waren. Het is een deel van het helingsproces. Maar het is mogelijk. Dus ga ervoor. Het is het zeker waard.

★ De bibliotheek is een van de mooiste plekken op aarde

Als je mij een beetje kent denk je waarschijnlijk ‘duh’. En ik wist dat ook al langer dan vandaag. Maar doordat ik eigenlijk alleen maar digitaal las, zag ik niet echt het nut meer van naar de bibliotheek te gaan. Op een dag ben ik dat wel weer gaan doen. En het voelde net zo magisch als vroeger. Dus dit was een van mijn favoriete keuzes van dit jaar. En het is ook voor andere zaken goed, want in de boekhandel kom je bijna altijd de nieuwste releases tegen of de boeken die een hit zijn op BookTok. Mijn bibliotheek is niet altijd zo actueel, maar dat betekent dat ik heel veel nieuwe boeken ontdekt heb afgelopen tijd. Nieuwe pareltjes.

★ Je eigen geluk is ook belangrijk

Ik ben (door trauma) ooit een people pleaser geweest. En dat is iets wat altijd in mij zal zitten denk ik. Ik zou het ook niet kwijt willen, want andere mensen blij maken is iets wat ik graag doe. Maar ik mag ook niet vergeten dat mijn eigen hart en geluk ook aandacht nodig heeft. Ik heb dit jaar een paar keuzes gemaakt voor mezelf, waar ik uiteindelijk wel opgeluchter uit ben gekomen. Ze zijn iets te persoonlijk voor het wereld wijde web, maar laat dit een les zijn voor jij die dit leest ook.

★ Elke donkere tunnel heeft een licht

Eerlijk, ik had er me dit jaar zowat bij neergelegd dat ik altijd een beetje in die tunnel ging blijven zitten, dat er weinig oplossingen mogelijk waren. Ik was niet perse aan het opgeven, maar wel dingen aan het accepteren of me bij dingen neer aan het leggen waar dat niet hoefde. Dingen die ik wel kon veranderen. Maar na een heel leven struggelen met mezelf, de wereld (waarvan de laatste zeven het zwaarst waren) kan ik je vertellen dat er altijd een lichtje aan het eind van de tunnel is. Soms is het zo groot dat ik erdoor verblind word.

★ Je kinderjaren zijn nooit heel ver weg

In 2022 heb ik me moeten neerleggen bij het feit dat ik heel vroeg volwassen ben moeten worden, met alle gevolgen van dien. Maar je kan wel altijd terugkeren naar de leuke dingen van je jeugd. Niemand zegt dat je je favoriete koekjes van toen niet meer kan kopen, of niemand zegt dat je toch die ene knuffel niet kan kopen. In mijn geval betekent dat niet dat ik nooit meer Studio 100 mag of kan luisteren of dat ik de dingen die ik mis niet kan terugbrengen. Sommige dingen dan.

★ Je bent sterker dan je denkt

Vorig jaar heb ik dit ook al gezegd en ik zeg het zo’n duizend keer per jaar op mijn blog. Maar het is een les of besef dat me elk jaar weer overvalt. Er was een trauma waarvan ik dacht dat ik het nooit meer te boven zou komen. Om het met de woorden van Cleymans & Van Geel te zeggen: ‘je dacht dit is het einde, hier raak ik nooit meer uit’. Niks is minder waar gelukkig. Er zijn dagen geweest dat ik dacht dat het nooit meer goedkomt en ik altijd zou moeten vechten met mijn verleden. Ik heb dagen gezien die ik nooit meer wil zien. Maar toch, ik heb het gedaan. En daar ben ik heel trots op. Naast een heleboel andere omstandigheden die tegelijkertijd ook speelden. 2022 was absoluut geen gemakkelijk jaar. In 2022 heb ik de meest ‘gebroken’ versie van mezelf ontmoet, maar ook de sterkste.

★ Kies ervoor om je volle zelf te zijn

Voorheen was ik altijd in twijfel om mezelf te zijn. Niet helemaal raar, want als je in het leven genoeg het deksel op je neus krijgt dan ga je wel twee keer nadenken voor je dat opnieuw doet. Maar het is het wel waard om het te blijven proberen. Je weet namelijk nooit wie je aan het inspireren bent of wie de persoon die onder je masker zit zo leuk zal vinden. Het kost heel veel moed, maar het is het wel waard. En niet perse voor anderen, maar gewoon voor jezelf. Niks is vermoeiender dan elke dag opnieuw een rol moeten spelen. Ik zeg dit met de gedachte aan mijn liefde voor K3, maar ook terwijl ik dit schrijf af en toe een blik op mijn volle (oeps!) boekenkast werp en die mijn hart heel blij maakt. Het zijn de dingen die mij mij maken.

★ Vergeet je jongere zelf ook niet te vergeven/omarmen

Wat je vroeger hebt gedaan kan je niet veranderen. Je kan het wensen, maar het zal niks veranderen. En je hoeft ook niet in het verleden te leven, maar je mag wel je jongere zelf vergeven. Ook al was hij/zij/hen niet zo wijs als jij nu bent. Je jongere zelf kon het maar doen met de kennis die hen toen had. En los van kennis en weten, het is ook een opluchting voor jezelf nu om dat te kunnen doen. Hen heeft gedaan want toen in hun macht lag, en meer kan je ook niet doen. Ik ben zo lang kwaad geweest omdat ik dacht dat ik mijn trauma kon voorkomen. Maar ik ben op twee conclusies gekomen. Een: mijn trauma is niet mijn schuld en twee: ik had toen niet de kennis en wijsheid die ik nu heb.

★ Het komt goed. Echt

Als kind, tiener of jongere heb ik mezelf heel vaak afgevraagd of dingen voor altijd zijn. En waarschijnlijk zal ik dat ergens in het komende jaar of de jaren erna nog altijd doen. Maar hoe uitzichtloos de tunnel ook lijkt, er is een einde. Er is altijd een uitweg. En ik heb dit mezelf vroeger ook heel vaak gezegd, in het middelbaar en erna. Dat er een dag zou komen dat alles wat lichter wordt en wonden littekens zouden worden en de littekens gaan vervagen. Ik geef mijn jongere zelf ook groot gelijk want dat had ze. Trauma’s, wonden, dingen die je meemaakt zullen nooit volledig verdwijnen. Maar dat betekent niet dat er geen leven mogelijk is. Er zullen nog moeilijke periodes aankomen, maar die zijn er altijd. Die horen nu eenmaal bij het leven.

Wat is een belangrijke les die jij dit jaar leerde?

En mag 2023 een fijn jaar zijn! Ik kan er een hele brief van maken met alle wensen mogelijk, maar ik wens je de essenties toe: geluk, gezondheid, liefde, warmte en de kracht om te helen als dat nodig is. Go get them! ♥️

%d bloggers liken dit: