No one who fights so hard to do the right thing can be evil

Hoi allemaal! Boeken kunnen je veel inzicht geven en nog zoveel meer. Maar het allermooist is het als je door een boek een bepaald besef krijgt. Vooral als het jou beter maakt of je leven. Twee jaar geleden slaagde Julie Kagawa daarin. Zij is een fantasyschrijfster waar ik werkelijk elk boek van met liefde verslind. En ik ben geen groot liefhebber van fantasy. Ik zal het wel lezen, maar veel minder dan contemporary bijvoorbeeld. Dus Julie Kagawa, complimenten! Maar ik vind de quote waarmee ik de titel naar heb genoemd gewoon heel waar en ik heb er lessen uit getrokken.

DSC_6328.JPG

Twee jaar geleden (denk ik) in mei/april las ik namelijk het tweede deel in de Blood of Eden serie van Julie Kagawa. Ik zat toen ook in een lastige periode door omstandigheden toen, maar ook mijn periode van onzekerheid was bezig. Ik voelde me vrij slecht, dat heb ik al vaker verteld. Maar ik was toen bezig in het tweede boek van een geweldige vampierenreeks. Op een gegeven moment kwam ik een quote tegen. De context in het boek was dat Allison (gebeten vampier) verliefd is op een menselijke jongen. Zijn familie verafschuwt vampieren en alles wat erbij komt kijken. Maar Allison doet alles om een goed persoon te zijn en mensen te helpen. Op een gegeven moment zegt die jongen dat hij ooit zou geloven dat Allison een slecht persoon is. Maar dat hij dat nu niet meer gelooft, omdat niemand die zo hard vecht om het goede te doen, een slecht persoon kan zijn. Dit zat.

Ik voelde mij zelf slecht, ik vond alles wat ik deed verkeerd en vond mijzelf gewoon slecht voor de wereld. Was een donkere periode. Maar die quote deed iets met me. Ik vecht ook elke dag om anderen gelukkig te maken, dus dan kan ik ook niet slecht zijn? En dat was het begin van een inzicht. Dat inzicht dringt zich steeds meer door tot mijzelf. Mensen kunnen wel eens zeggen dat ik fouten maak, maar die maken je niet perse een slecht persoon. Die maken we gewoon allemaal. Niemand is perfect. En weet je, als je alles doet om iedereens leven beter te maken en de wereld beter te maken, dan kan je gewoon niet anders dan een liefdevol en goed mens zijn. En dat geldt voor iedereen die mijn blog leest en onzeker is.

Maar dat inzicht heeft me wel een stuk op mijn road naar size happy gezet. Daarom misschien zal Julie Kagawa altijd een speciaal plekje in mijn boekenwurmenhartje hebben. Sowieso hoor, haar boeken zijn fantastisch. Er liggen er nog twee op de stapel om te lezen en ik kan niet wachten om ze te verslinden. Ik heb er al lang op gewacht omdat onze bib ze niet aankocht en de bibliotheek bij school wel. Ik ga daar echt van genieten. Maar ik denk dat mijn punt duidelijk is, en ik denk dat het ook goed is om dat in mind te houden. Want het is gewoon zo. Bij deze nogmaals dankjewel!

Veranderde jouw ‘mind’ al eens door een quote?

6 thoughts on “No one who fights so hard to do the right thing can be evil

  1. Zo mooi dat je je door die quote beter voelt over jezelf (en terecht!). Je mag je eigenwaarde ook niet laten afhangen van feedback die je van anderen krijgt. ‘t Is niet omdat je iets fout doet dat jij als persoon een slecht mens bent. Zo lang je altijd je best doet om goed te doen, kan je jezelf niets kwalijk nemen. Ik weet ook dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is 😉 hihi. Ik heb niet één bepaalde quote waardoor m’n mindset veranderde maar ik haal wel veel inzichten uit boeken. Of herkenning en dat geeft ook een fijn gevoel. Hé, ik ben niet alleen!

    1. Jouw reactie is goud waard. Echt waar, chapeau! Ik ben ook bezig met mijn eigenwaarde van mezelf te laten afhangen, dat is alleen niet zo gemakkelijk. Stap voor stap! En die inzichten herken ik! En ook de herkenbaarheid is altijd fijn. Dankjewel, mooie reactie!

  2. Wat een prachtige quote en hij is inderdaad helemaal waar. Ik vind het heel mooi om te lezen dat die quote zo veel met je heeft gedaan en je heeft geleerd dat jij een hartstikke goed mens bent, alleen al omdat je zo hard je best doet voor alles en iedereen. Prachtig eigenlijk hoe een boek je dan zo aan het denken kan zetten op een positieve manier! 🙂

    1. Dankjewel! Ik vind dat ook. Daarom is Julie Kagawa een van mijn favoriete schrijfsters. Ze heeft door haar boeken me al zo vaak beter gemaakt en me geholpen. Boeken kunnen je enorm aan het denken zetten, en gelukkig niet altijd negatief. Dat besef ik heel vaak.

  3. Ik heb als kind geleerd dat je niet meer kan doen dan je best en dat klopt ook. Sommige dingen heb je nu eenmaal niet zelf in de hand maar als je zelf je best heb gedaan kan je je nadien helemaal niets verwijten. Dat probeer ik mezelf nu nog steeds voor te houden wanneer er iets misloopt of ik niet in staat ben om iets te verwezenlijken. De Blood of Eden-trilogie is echt mijn favoriete reeks van Julie Kagawa.

    1. Ik ook, maar ik kamp er toch wel mee. En inderdaad, ik heb altijd mijn best gedaan. Ik heb altijd gedaan wat ik kon, en dan denk ik nu echt aan verschillende situaties. En bij mij is dat de Iron Fey, maar iedereen zijn eigen mening natuurlijk! Hoewel ik de Blood of Eden-trilogie niet mis vind hoor. Julie Kagawa is de beste! 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: