Dankbaarheid – Je zit op rozen!

Hoi allemaal! Dankbaarheid is iets waar ik zoveel belang aan hecht. Ik ben me er bewust van dat we blij mogen zijn dat we in België of Nederland wonen. Een land waar de regering het (meestal) toch maar mooi voor elkaar heeft en we in goede leefomstandigheden wonen. Dat er elke avond een maaltijd op je bord ligt en dat je na een lange dag op een zacht kussen met een fijn deken kan gaan slapen. Marco Borsato heeft hier een liedje over, wat tevens ook de inspiratie was vandaag.

DSC_0002.JPG

We kennen ze allemaal, die hectische ochtenden. Waarin je je overslaapt, de verkeerde kleding uit je kast trekt en alles verkeerd gaat. Ik kan me best voorstellen dat als dat op je maandagochtend om 7u gebeurt, je niet bepaald vrolijk aan je week begint. Net als je even later je bus naar school of werk mist. Je auto niet start wanneer je net zo laat bent. En zo kan ik nog wel een hele rits dingen noemen waar niemand vrolijk van wordt op welke ochtend dan ook. Toch gebeurt het ons allemaal wel eens. En het is goed recht om dan geirriteerd te zijn. Natuurlijk, dat zijn we allemaal wel eens. Maar laat dat niet je hele dag verpesten. Sommige mensen zeggen dan dat ze hun week nu al haten. Pardon? Omdat die ene ochtend zo slecht ging?

We hebben allemaal onze dagen met tegenslagen, zelfs dagen aan een stuk. Die horen bij het leven. Maar weet goed dat je mag blij zijn dat er zoveel misgaat. Wees blij dat je je kan overslapen. Wees blij dat je je bus kan missen. Wees blij dat je een onvoldoende kan halen. Er zijn zoveel mensen die die kansen niet hebben. Die tegenslagen dan ook niet. Maar je zou blij moeten zijn dat je hier geboren bent en de kans krijgt om voor jezelf te zorgen en goed te slapen. Of dat je mag leren en later misschien wel je droomjob uit mag voeren. Er zijn zoveel mensen die ergere problemen hebben dan jouw platte fietsband net op het moment dat je al laat bent. Er zijn mensen die moeten lopen voor hun leven omdat ze anders de volgende dag niet halen. Er zijn mensen die blij mogen zijn dat ze niet onder het puin van een bom zijn terechtgekomen. Dat ze nog leven. Er zijn mensen die zich gelukkig mogen prijzen als er een maaltijd is die avond. Want echt, dat hebben we niet allemaal. Dus denk volgende keer twee keer na als er op je bord iets ligt wat je niet zo lekker vindt. Straks kan je met een gevulde maag en tevredenheid je bed inkruipen. Wie dit leest in de ochtend zal waarschijnlijk gewoon terugverlangen naar dat bed haha.

Maar ik denk dat ik mijn punt wel heb bereikt ondertussen. Het is zo gemakkelijk om te klagen op alles wat niet goed gaat of die kleine tegenslagen. Of die firstwordproblems. Maar ik daag je uit om niet naar die dingen te kijken, maar net om naar de dingen te kijken die wel goed gaan en waar je blij en dankbaar voor bent. Ik beloof je dat het je leven zoveel mooier zal maken.

Waar ben jij dankbaar voor?

%d bloggers liken dit: