Perfecte Instagram? Ik denk het niet.

Hoi allemaal! Het voelt zo ironisch om dit te schrijven middenin mijn pauze van sociale media. Eigenlijk zou ik me met compleet andere onderwerpen moeten bezighouden. Maar ik lees zo vaak dat bloggers (en niet enkel bloggers) het perfecte feed willen. Je kent het allemaal. Alsof je Instagram je leven weerspiegelt en hoe perfecter je feed, hoe perfecter je leven. Maar eigenlijk mogen we dat allemaal met een beetje korreltje zout nemen. Ik heb daar namelijk echt wel mijn bedenkingen bij.

phil-desforges-515820-unsplash.jpgPhoto by Phil Desforges on Unsplash

Iedereen met Instagram kent het. Past die foto bij mijn kleurenschema? Die foto is te roze of te blauw voor mijn perfect groene feed. Ik hoor het zo vaak, en niet alleen van bloggers of Youtubers hoor. Eigenlijk hoor ik het overal, en ik vind dat soms gewoon onzin. Ja inderdaad, het is enorm satisfying als je feed perfect matcht en klopt. Ik moet eerlijk zijn, soms zie ik feeds die dat echt perfect voor elkaar hebben. De verleiding op dit moment om een paar zulke accounts op te zoeken is groot, maar die drang negeer ik. Ik ben zo goed op weg naar mijn eerste week zonder sociale media. Een drangetje gaat heus geen roet in het eten gooien. Er zijn mensen die daar echt een sport van maken en dat laat ik ze gerust doen. Als dat jou gelukkig maakt zou ik zeggen ‘keep going, do what makes you happy’. Maar zelf? Ik denk het niet.

Soms maak ik ook wel eens een foto die zo perfect is dat ik hem gewoon online gooi en trots ben op mijn fotografieskills. Maar voor de rest zijn het ook simpele foto’s. Niet van de meest fancy plaatsen in de zon. Mijn Instagramvolgers moeten het doen met kiekjes van het grasplein achter de bibliotheek dat bij ons in de buurt ligt. Gelukkig hangen daar ook summervibes! Soms vind ik het ook wel eens leuk om alles uit de kast te halen voor die ene, perfecte foto. Maar zeker niet dagelijks. En als een foto niet in mijn feed past? Jammer, want ik gooi hem toch online. Soms ook wel als een dikke middelvinger naar mijn perfectionisme.

Ik vergeet ook wel soms eens dat achter die perfecte feed geen perfect leven zit. Dat meisje dat elke dag de meest mooie foodphoto’s post? Ze eet ook heus wel eens een boterham met choco zoals iedereen. Het meisje dat elke dag boeken leest alsof het niks is? Ze ligt heus ook wel eens te luieren en Netflix te kijken. Soms willen we het perfecte altijd vastleggen en dat resulteert zich vaak in een perfecte feed. Maar er is zoveel meer dan dat perfecte feed. Wat dacht je van genieten van het moment? Moet elk ijsje in een fancy restaurant online? Ik denk het niet. Dus doe het voor mij, leg die telefoon aan de kant en geniet van elke seconden dat je je ijsje eet. Voel het smelten op je tong en proef die zalige en koele smaak.

Mijn Instagram is niet perfect, maar het is wel wie ik ben. En al dat enthousiasme dat met kilo’s in de beschrijving staat? Dat is echt geen leugen. Dit is gewoon ik. Ik ben die blije springvogel die blij is dat ze naar school mag. Ik ben dat meisje dat blij is omdat het sneeuwt. En die blijdschap fake ik echt niet voor mijn sociale media. Ik ben blij met alles. Betekent dat dat ik geen slechte dagen heb of niks haat? Nee, natuurlijk niet. Ik gooi ook wel eens mijn balpen door de keuken of door mijn kamer omdat ik mijn huiswerk haat. Ik ben ook wel eens blij als die schoolbel om 16u gaat en ik naar mijn bus mag. En als ik echt koud heb, vervloek ik die sneeuw ook wel eens hoor. Ik hou mij ook al lang niet meer aan dat stemmetje dat vertelt dat ik te veel spam op mijn social media. Als ik zin heb om iets op facebook te gooien doe ik dat. Behalve nu dan, dat heb ik mezelf opgelegd. Voor mijn eigen goed.

Hoe denk jij over je Instagram-feed?

4 thoughts on “Perfecte Instagram? Ik denk het niet.

  1. Wel, ik vind het fijn als alles matcht maar het hoeft niet. Ik probeer nu foto’s te posten waar ik een fijn gevoel van krijg, dingen die mij gelukkig maken. Niet omdat het er voor iemand anders dan per se ‘perfect’ uit ziet maar gewoon omdat ik het een fijne foto vind en er blij van word.

    1. Ik denk dat dat een van de beste manieren is om met Instagram om te gaan! En ik geef je ook helemaal gelijk! Je Instagram is ook gewoon vrolijk, net als je story. Dus mijn complimenten!

  2. Ik heb ooit geprobeerd om telkens drie foto’s achter elkaar te posten die op zijn minst een beetje bij elkaar pasten. Maar uiteindelijk bleek dat helemaal mijn ding niet te zijn. Dus deel ik gewoon foto’s van waar ik van hou (boeken) in combinatie met andere zaken die ik leuk vind (thee, forever friends beren, mijn lievelingskleur, de natuur, …) Mijn feed is dus een mengelmoes aan kleuren en stijlen maar dat is dan maar zo.

    1. Ik heb het ook ooit geprobeerd, maar opgegeven. Mijn Instagram is als mijn leven. Een mix van vrolijkheid en soms gewoon pijn. En daar hoort nu eenmaal een niet passend feed bij 😉 Jouw Instagram is trouwens ook heel mooi!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: