Een pleidooi aan fouten maken!

Hoi allemaal! Ik had niet echt gedacht dat ik ooit een artikel als dit zou schrijven. Een ware pleidooi aan fouten. Het liefst maak ik ze niet. Ik ben en blijf nu eenmaal een perfectionist. En dat heb ik te accepteren. Afgelopen maanden heb ik geleerd dat vechten geen enkele zin heeft. Maar als ik nadenk over alles wat ik fout heb gedaan of foute keuzes die ik maakte, merk ik wel dat het mijn leven net beter heeft gemaakt. Ja, de baalmomenten op het moment zelf zijn niet leuk. Maar ik heb er telkens uit geleerd. Of het nu gaat om over levenskeuzes, de toekomst of gewoon kleine karakterfoutjes. Ik heb er uit geleerd.

img_20180813_161617_340

En we leren er allemaal uit. Er is niemand die graag een hele dag fouten maakt. Maar toch gebeurt het ons allemaal en missen is menselijk. Maar door al die foute keuzes, probeersels en rampen heb ik wel heel veel dingen geleerd. Door die fouten ben ik nu de persoon die ik de dag van vandaag ben. En nee, dat zou ik echt niet meer willen veranderen. Ik ben trots op het meisje dat de dag van vandaag achter haar laptop zit te schrijven of dat meisje dat zo graag al haar geduld in een tekening legt. Hoe hard ik ook faalde soms.

Neem nu mijn vroegere opleiding. Ik was er glashard van overtuigd dat ik kinderverzorgster zou worden. Mijn st               age zou schitterend gaan en ik zou later werken in een kinderdagverblijf. Om heel veel kinderhartjes blij te maken. Tot ik in 2015 op stage ging. Het was een ramp en ik was ongelukkig. Toch probeerde ik door te zetten. Misschien was het gewoon het begin? Maar nee, het bleef. En na veel ongelukkige stagedagen besloot ik ook dat het genoeg was geweest. Ik voelde me gefaald toen ik eind dat schooljaar een C-attest had gekregen. Wat betekent dat je niet bent geslaagd voor je jaar en het moet opnieuw doen. Maar net die foute keuze of beslissing om in verzorging te gaan is net het inzicht geweest voor een betere opleiding. En ik wist wat ik wou. Ik wilde een creatieve richting doen, omdat mij dat gelukkig maakt. Dus daar ging ik, met veel kriebels en vooral angst. Ik was bang dat het verleden zich zou herhalen. Gelukkig niet, want afgelopen juni studeerde ik met glans en plezier af. Maar die foute keuze heeft mijn plezier die ik had in mijn opleiding alleen maar meer verhoogd. Want ik geloof er namelijk in dat ik niet zoveel zou genoten hebben als ik niet had geweten hoe het was om elke dag ongelukkig op stage of naar school te gaan.

Net als mijn periode van onzekerheid. Die speelt nog steeds hoor, maak je geen illusies. Maar ik ben sterker geworden erdoor. Ik heb compleet in ruzie gelegen met mezelf. Op elk gebied. Gevoeligheid, karakter, uiterlijk, wat ik wel of niet doe, tekenstijl, schrijfstijl. Gewoon alles wat mij, mezelf maakt. En nee, dat was echt geen leuke periode. Stel je voor dat je elke seconde van de dag jezelf met volle haat bespeelt en zo in het leven staat. Maar ik ben me erdoor aan het vechten. En nu? Als ik nu eens een foutje maak, dan ben ik duizend keer liever voor mezelf. Die muur die tussen mij en mijn zelfliefde heeft gestaan, is aan het afbrokkelen. En die band met mezelf is hechter dan ooit. Dat klinkt enorm egocentrisch, maar het is wel belangrijk. Ik heb in twee soorten zichten op mezelf in het leven gestaan. En ik kan je verzekeren, dat het zicht waar je jezelf liefhebt, veel leuker is. Je geniet automatisch meer van de dingen die je doet. En toch heb ik eerst een periode van onzekerheid en haat over mezelf gehad. Dat heeft mij gemaakt hoe ik nu de dag ben.

Met mijn ode aan foutjes, wil ik eventjes vertellen dat hoe nutteloos of hoe gefaald je je ook kan voelen, het op een dag wel duidelijk wordt waarom je die fout maakte. En dat het jou uiteindelijk zal maken tot de persoon die je hoort te zijn. Het komt allemaal goed. En vergeet niet dat we allemaal mensen zijn. En wij maken fouten, maar fouten maken ons niet. Hoeveel je waard bent, hangt niet af van wat je fout hebt gedaan. We zijn allemaal zoveel waard. Ieder mens op zich. Het komt wel goed, wat er ook fout is gegaan of waar je nu ook me zit. It will all be okay <3

Uit welke fout heb jij geleerd uit het verleden?

One thought on “Een pleidooi aan fouten maken!

  1. Wauw, wat een mooi artikel! En wat prachtig hoe je nu met je fouten uit het verleden weet om te gaan en er juist iets positiefs uit weet te halen. Toevallig heb ik voor morgen een artikel ingepland staan over waarom verkeerde keuzes niet “verkeerd” zijn met een soortgelijke strekking. Ook ik ben van sommige fouten juist blij dat ik ze heb gemaakt, omdat ik er veel van heb geleerd. En wat je omschrijft van het waarderen van goede keuzes nadat je iets fout hebt gekozen, is ook een van mijn belangrijkste punten. Dat is zó waar!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: