De kracht van woorden

Hoi allemaal! Woorden, we gebruiken ze dagelijks. Logisch, anders was het nogal moeilijk om een boodschap over te brengen. Ze zijn zo vanzelfsprekend. Ieder woord is een andere combinatie van andere letters. En met die groep letters kunnen we een boodschap overbrengen. We beseffen soms alleen niet altijd hoe ver woorden kunnen reiken en hoe krachtig ze soms zijn. Er was iets dat me op de trein naar school aan het denken zette.

img_20180917_161656_778

Gelukkig wel positief. Maar het is goed om te beseffen hoe krachtig woorden kunnen zijn. De inspiratie kwam gek genoeg (of zo gek is dat niet) doordat ik aan mijn vertrouwenspersoon moest denken. De afgelopen jaren heeft hij me fantastisch geholpen, ik ben hem eindeloos dankbaar. Maar ik merk hoeveel impact die gesprekken die ik heb gehad met hem op me hebben. Vooral nu merk ik dat. Het is het eerste schooljaar dat ik niet meer zomaar kan aankloppen aangezien ik geen middelbare scholier meer ben. Het is niet meer dat ik twee minuten van de lerarenkamer zit. Maar nu merk ik dat verschil wel, toch gaat het goed. Als ik eventjes een moeilijk momentje heb dan probeer ik terug te denken aan de gesprekken. De meeste dingen waar ik nu problemen mee heb zijn wel een keer aan bod gekomen. En dan krijg ik terug moed om ervoor te gaan. Een mooi voorbeeld is als ik eventjes twijfel aan mezelf, dat ik terugdenk aan het feit dat hij altijd heeft gezegd dat ik er wel zal komen in het leven. En dat geeft me moed. Doet me er terug voor gaan. Niet dat ik het trouwens niet leuk vind hoor op school, het gewoon nogal overweldigend.

Maar ik besefte hoe ver woorden soms kunnen reiken. En we beseffen dat niet altijd. Soms kan jouw onbenullig en simpel complimentje mensen nog dagen goed over zichzelf laten voelen. Soms kan een compliment jarenlang blijven hangen en die persoon zelfvertrouwen geven. Dus twijfel nooit aan de kracht van jouw woorden. Als je iemand waardeert of iets mooi vindt, zeg het gewoon. Want er wordt al zo weinig goeds gezegd over elkaar. Dan mag het goede echt wel naar boven komen. Je weet nooit hoe ver complimenten komen bij die ander. Welk effect ze hebben. Toch is dat net mooi, bijna magisch. Hoe mooi is het om te weten dat door jouw compliment een persoon jaren later een ander mens is geworden? Hoe mooi is het om te weten dat jouw woorden de kracht hebben gegeven om iemands leven beter te maken. En nee, ik fixeer bij mezelf me dan niet op de aandacht dat ik een held ben. Maar het doet me wel altijd goed om te weten als ik iemands dag heb goedgemaakt. Of als iemand zich niet meer laat doen door pesters door mijn woorden. Weet je, er gebeurt al genoeg narigheid en pesten zal ik nooit goedkeuren. Maar dat ik ervoor heb gezorgd dat er een pestslachtoffer minder is, stelt me gerust. Ik weet hoe het is om gepest te worden en hoe ellendig je je dan kan voelen. En dat wens ik uit de grond van mijn hart niemand toe. Maar ook om te weten dat er iemands leven beter is geworden door mijn woorden, dat maakt me trots en blij. En zo geweldig voor die persoon. Ik maak graag mensen blij en ik verbeter zo graag de wereld. Dat probeer ik op mijn eigen manier

Wat ik dus wil vertellen, twijfel niet als je mensen complimenten wil geven. Je weet nooit hoe goed een persoon ze kan gebruiken. Je weet ook nooit hoe lang ze in iemands geheugen blijven. Misschien wel jaren. Woorden hebben een kracht. En ik denk dat dat fantastisch is. Ik ervaar het altijd hoor. Complimenten die ik jarenlang geleden heb gekregen van leerkrachten of klasgenoten. Ze staan in mijn geheugen gegrift. Mensen helpen is iets moois. Ik realiseerde me ook dat je daarvoor helemaal geen held hoeft te zijn, soms moet je gewoon de juiste woorden gebruiken.

Geef jij anderen vaak complimenten of advies?

%d bloggers liken dit: