Alles over mijn weekje sociale media pauze!

Hoi allemaal! Iets meer dan een week geleden kondigde ik mijn sociale media pauze aan. Ik had er gewoon eventjes genoeg van, altijd online zijn en werkelijk alles online willen zetten. Niet alleen dat, ik merk ook zelf dat ik ongelukkig ben want ik vergelijk mezelf constant met alles en iedereen dat passeert op mijn feed. Een weekje pauzeren was dus wel welkom. Vandaag vertel ik je er graag over!

Processed with VSCO with hb1 preset

Ik moet eerlijk zijn, ik had een beetje schrik voor de drang om toch snel eventjes te willen spieken. Een hele tijd terug, rond maart had ik namelijk besloten om 40 dagen geen sociale media te doen. Dat is grandioos mislukt, dat kan ik je wel vertellen. Maar op dat moment speelde er nogal veel in mijn leven. Ik was toen net bezig met de uitschrijving van mijn studie, en ik was ook veel mensen op de hoogte aan ‘t brengen. Op vele manieren, ook via sociale media. Ik wilde heel graag een uitgebreid bericht online zetten, zodat ik ook voor mezelf het hoofdstuk achter me kon laten. Een paar keer de reacties bekijken is uitgelopen op een fiasco. Na een tijdje merkte ik wel dat sociale media me echt ongelukkig maakte en ik er te hard mee bezig was. Het nam mijn leven bijna over, en dat wil ik niet. Ook begon ik mezelf te vergelijken met anderen. Mensen die toffe dingen deden, die gingen werken en naar school gingen. Er is niks demotiverender als je zelf aan het herstellen bent van een zware periode. Ik voelde me letterlijk mislukt, door die detox is dat gevoel weggetrokken. Op sociale media heb je geen volledig beeld van iemand, dat heb je in het echte leven ook niet echt vaak. Maar ik was te veel met dat vergelijken bezig, ik dacht amper helder na. Normaal kan ik prima relativeren met alles wat ik online zie. Maar nu lukte dat gewoon niet.

Ik merk ook dat door ik niet alles meer door een schermpje zie van mijn leven, ik ook meer geniet. Een uurtje geleden (gezien vanaf het moment waarop ik dit typ dan) was ik buiten aan het lezen in het gras. De zon was net niet warm genoeg voor een shortje, maar dat mocht de pret niet drukken. En ik was zo in mijn verhaal! Het was zalig. Mijn concentratie, leesflow en het genieten van dat moment! Heel fijn! Dat maakt mij dan weer gelukkig. Er is zoveel meer dan wat je online deelt, de likes, shares en wat dan ook je daarvoor krijgt. En er is ook zoveel meer dan je online leven, of bewijzen dat je leventje goed gaat. De reden dat ik dingen online zet, is trouwens niet om me te bewijzen. Mijn sociale media gebruik ik graag om de toffe dingen uit te lichten, en niet om anderen jaloers te maken. Maar net om te tonen dat het om de kleine dingen in het leven gaat. Als ik op een tof evenement ben (wat niet vaak voorvalt) deel ik dat graag. Maar wanneer ik tevreden aan het zonnen ben gewoon op het grasplein niet zo ver van ons huis, deel ik dat even graag.

Die pauze heeft er wel goed aan gedaan, want alleen al in de afgelopen week heb ik mezelf zien kalmeren en voelen kalmeren. Iets wat ik nu zo hard nodig heb. Kalmte en rust. Dus het was wel een goede zet om te detoxen. Ik zei dat ik een week ging doen en zien hoe het mij beviel. Maar de gedachte dat ik terug op sociale media kan, ik heb er eigenlijk geen zin in. Dus ik plak er nog een weekje achter. De rust bevalt me echt wel. Ik ben ook niet online geweest, ik zette ook niks op mijn verhaal op welk platform dan ook. En ik vind het wel fijn zo. Ik weet dat ik mijn sociale media vanzelf wel ga missen. Het is niet dat ik niet zonder kan, maar ik vind het wel fijn om te weten hoe het gaat met iedereen. Ook is het voor mij een fijne manier om op de hoogte te blijven van wat er in mijn vroegere middelbare school gebeurt, en heb ik bovendien contact met oudleerkrachten via sociale media. Ik ben nu eenmaal een schoolnerd 😉 Nee, ik vind het ook gewoon fijn dat als het goed gaat, ik dat kan uiten in een status of met een foto. En zo weten mijn oudleerkrachten ook hoe het gaat met mij, in de mate van het mogelijke dan. Niet alles staat op mijn sociale media. Maar de echt persoonlijke dingen heb ik hun gewoon verteld op de opendeurdag. Sociale media is niet echt mijn vijand, maar soms verandert hij daar wel in. Ik probeer het daarom ook vaak te beperken of gezond te houden. En wanneer mijn gedrag ongezond wordt, dan neem ik maatregelen zoals deze. Een maatregel waar ik voorlopig nog wel tevreden mee ben!

Hoe ga jij om met sociale media?

%d