Ik ben geen jurkjesmeisje, en dat is prima!

Hoi allemaal! Vorige keer mijn pleidooi over sneakers en hoeveel ik van ze hou, vandaag ga ik nog een beetje verder. Hoewel ik een volwassen vrouw ben van 21 (zo voelt het af en toe niet, maar enfin) draag ik nooit jurkjes. Ik heb het inmiddels maar genomen als een deel van mijn karakter, dat het is wie ik ben. Toch hoef ik dat niet te verklaren of me te verantwoorden. Dit is gewoon wie ik ben, en als ik daar blij mee ben is dat prima. Meer hoef ik daar niet over te vertellen. Toch wil ik het graag doen vandaag. Al is het maar om jou te vertellen dat je kledingstijl perfect is zoals hij is.

img_20190515_112211

Als meisje van 5 of 6 jaar of zelfs later, ging ik met plezier in een jurkje naar school. En voelde ik me mooi en meisjesachtig. Maar zoals bij velen -dus ook bij mij- groei je uit gewoontes, stijlen en karaktertrekken. Bij mij is het dragen van jurkjes er dus uitgegroeid. Ik pronkte als kind heel graag met fleurige kleedjes en zeker als de zon scheen. Dan nog het allerliefst. Dus als ik ooit een foto van mezelf terugzie met een kleedje, is het eentje die al dateert uit mijn kindertijd. Dat klinkt alsof ik al stokoud ben, maar ik ben geen klein meisje meer. Toch niet dat meisje van 5 of 6 jaar. Gelukkig maar ook.

Ik krijg zo dikwijls de opmerking dat ik wel kleedjes zou moeten dragen. Dat ik er het figuur voor heb. Alleen al die opmerking vind ik onzin. Natuurlijk ben ik blij met dat compliment, maar je zou je niet moeten laten tegenhouden door je figuur om kleedjes te dragen. Als jij gelukkig bent in een jurkje, ga je gang. Maakt niet uit wie je bent, hoe je eruitziet of welk figuur je hebt. We hebben allemaal het recht om aan te trekken waar we ons mooi in voelen of wat we mooi vinden. Ongeacht wat de wereld daarvan denkt.

Toch heb ik er heel vaak over nagedacht waarom ik altijd een jeansbroek of een shortje draag en geen jurkjes of rokjes. Misschien onzekerheid? Toch is dat niet het antwoord. Ik voel me niet perse onzeker in een jurkje. Het voelt gewoon niet als Nikita. Bij mij hoort een jeansbroek of een shortje en een schattig of stoer shirtje. Ik ben geen meisjemeisje en dat is prima. Net als ieder ander mens op de wereldbol heb ik het recht om aan te doen waar ik me gelukkig in voel. Ook als dat geen jurkjes zijn. Mensen denken vaak dat het uit onzekerheid is, ik hoor wel eens dikwijls de vraag of dat is doordat ik niet in blote benen durf te lopen. Maar eigenlijk kan ik dat argument al meteen ontkrachten. Als ik zo onzeker was over mijn benen, dan zou ik niet met volle vreugde in een kort shortje door de stad of over straat lopen in de zomer. Dan zou ik mijn benen verbergen in een lange broek. Ik ben wel eens onzeker geweest daarover, maar dat zijn we allemaal wel eens. Ik ben daar uitgegroeid, want ik zit dit artikeltje uit te werken in een korte broek. Het was een vrij warme dag vandaag, dus ik was wel blij.

Dus nee, ik ben niet onzeker over mijn figuur en of ik wel of niet te dik ben. Meer nog, ik ben daar helemaal niet mee bezig. Ik probeer alleen iets meer gezond te eten voor mijn energie, en ik voel me ook beter in mijn vel nu ik vaker fruit en groenten eet. Mijn gewicht heeft daar helemaal niks mee te maken. Ik ben blij met wie ik ben en hoe ik eruit zie, hoe vaak ik soms ook struggle. Er is beterschap op komst. Maar ik en jurkjes is geen match. Net zoals sommige mensen altijd op hakken willen lopen, draag ik liever broeken. Ik kan er gewoon geen andere verklaring aan geven. En nee, ik ga geen jurkjes dragen om gewoon maar in de mode te zijn of om anderen tevreden te stellen. Ik wil graag dat ik me comfortabel en blij voel in mijn kleding. We zijn niet allemaal meisjesmeisjes. En als jij mijn blog leest en jij bent wel zo iemand, dan is dat helemaal prima. Ik wil geen stenen gooien naar iemand zijn kledingstijl of manier van leven. Maar jurkjes en ik, zijn een absolute fail. En niet vanwege mijn onzekerheid. Dit is wie ik ben, en dat hebben mensen te accepteren.

Wat draag jij absoluut niet?

10 thoughts on “Ik ben geen jurkjesmeisje, en dat is prima!

 1. Tuurlijk hoef je geen jurkjes of rokjes te dragen als dat tegenatuurlijk voelt. Het belangrijkste van kleding is dat je je er comfortabel in voelt. Het is net zoiets als smaak, de een houdt van spruitjes en de ander niet, zo simpel is het. Waarom zou je het dragen gewoon omdat anderen dat misschien graag willen? Ik zou zelf bijvoorbeeld nooit een jeans met gaten dragen. Ik vind het stoer staan bij anderen, maar ik het past niet bij mij. Ik ben vooral blij om te horen dat je niet meer onzeker bent en met trots met blote benen naar buiten durft! Dat is het belangrijkste! 🙂

  1. Dat heb ik jarenlang wel gedacht, maar nu niet meer. Dit is wie ik ben, en zo hebben mensen mij te accepteren. Dankjewel voor je lieve reactie!

 2. Oh ik ben ook geen jurkjes persoon. Draag het nu met mijn zwangerschap wat vaker met warm weer, en was verliefd op mijn trouwjurk. Maar verder voel ik me prettiger in een gewone jeans 🙂

  1. Met je zwangerschap kan ik me dat misschien wel voorstellen omdat het misschien comfortabeler zit? En ja, je trouwjurk is natuurlijk wel heel bijzonder. Ik vind het heel leuk om te horen dat jij je ook het fijnst voelt in een jeansbroek.

 3. Ik wilde vroeger juist helemaal geen jurkjes aan. Dat kwam denk ik ook vooral omdat ik een oudere broer had en liever ‘stoere’ kleding droeg, haha! De laatste jaren ben ik helemaal om, maar ik vind het soms wel erg onpraktisch waardoor ik toch liever naar m’n vertrouwde jeans grijp…
  Maar ik vind wel dat iedereen lekker moet dragen waar hij/zij zich het beste in voelt, dus laat je niet gek maken door alle jurkje-lovers 😉

  1. Haha, ik ben net omgekeerd. Vroeger droeg ik juist heel graag jurkjes. Ik vind het wel heel tof om te horen dat jij nu wel meer jurkjes draagt. Maar inderdaad, jeans zit lekker comfortabel. En dankjewel voor de goede raad. Ik laat me inderdaad niet gek maken door die jurkje-lover. Er ligt na al die jaren ‘kledingadvies’ nog steeds geen jurk in mijn kast.

 4. Ik vind het juist zo mooi aan jou dat je echt jezelf bent en je eigen kledingstijl hebt ontwikkeld. Het is helemaal prima toch dat je kleding draagt die jou het gelukkigst maakt. En ik weet zeker dat jouw leuke blouses en T-shirts in combinatie met toffe jeans je helemaal geweldig staan 🙂

  1. Dankjewel voor je lieve reactie Romy! Ik denk zelf ook dat dat net mooi is aan iemand dat hij of zij draagt waar hij of zij zicht goed in voelt. Ik weet dingen altijd wel goed te combineren (vind ik zelf toch) dus mijn outfits zijn niet saai of levenloos. Meer nog, er ligt heel weinig volledig wit of volledig zwart in mijn kast.

 5. Ik heb jarenlang steeds jeans gedragen en vond het heerlijk. Zo makkelijk om enkel even een t-shirt en truitje uit de kast te hoeven nemen en je outfit was compleet. Maar op een bepaald moment kon ik de spanning gewoon niet langer op mijn buik verdragen. Het deed teveel pijn en sindsdien ben ik kleedjes beginnen te dragen. Ik voel me er niet persé vrouwelijker door maar het zit wel super comfortabel. Alleen wanneer ik ergens naartoe moet fietsen vind ik het wel eens wat onhandiger maar verder ben ik er alleen maar enthousiast over. Al een geluk dat we zelf mogen kiezen waar we ons het beste in voelen.

  1. Haha, knap dat jij dat makkelijk vindt. Ik sta wanneer ik mijn nieuwe outfit moet pakken vaak een kwartier voor de kast te denken wat ik ga aandoen. Maar ik snap wel dat je geen jeans meer draagt vanwege pijn. Mocht ik dat probleem hebben, zou ik waarschijnlijk ook geen jeans aantrekken. En inderdaad, het is fijn dat we in een land leven waar je aan kunnen doen wat we ‘s morgens uit de kast trekken. Een voorrecht.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: