Lessen die ik leerde in mijn 22 jaar

Hoi allemaal! Niet te geloven, maar ik ben jarig! 22 alweer. Eventjes een minuut stilte om te bedenken hoe snel de tijd gaat. Terwijl ik als 17-jarige nog niet eens stilstond bij die leeftijd. Toch ben ik nu echt 22. Ik ben benieuwd hoe komend jaar zal lopen. Hopelijk goed, en met vele wijze lessen. Het allerliefste deel ik levenswijsheid op mijn verjaardag. Of het zware levenswijsheden zijn, dat laat ik in het midden. Maar dit is wat ik leerde in mijn 22-jarige bestaan. Dus niet enkel afgelopen jaar. Let’s go!

large.jpgFoto afkomstig van weheartit.com
 • Gevoelig zijn is niet iets wat moet veranderd worden.

Als kind vocht ik met mijn gevoeligheid. Wanneer de jongens van de school weer eens achter me aan hadden zitten rennen op de speelplaats om me te pesten, of ik ‘s avonds huilend thuiskwam haatte ik het om gevoelig te zijn. Ik wilde sterk zijn, machtig. Iemand die niet te verslaan is. Later jaren kreeg ik die opmerking nog meer, maar van klasgenoten. Dat ik zo geraakt was door hun opmerkingen, lag blijkbaar aan mijn gevoeligheid. Ik was dus fout in hun ogen. Nu zie ik het gelukkig anders. Want nee, mijn gevoeligheid is geen excuus of goedprating om mensen te kleineren. Ik denk ook niet dat je dat kan veranderen. ‘t Is zoals mijn vertrouwenspersoon ooit zei: ‘Tegen iemand die groot is, kan je ook niet zeggen dat hij of zij wat kleiner moet zijn’. Hij heeft gelijk. Mijn gevoeligheid maakt me tot wie ik ben. En daarnaast maakt het mijn leven duizend keer beter. De geluksmomentjes die ik zo nu en dan deel op mijn blog, maken me extra gelukkig door mijn gevoeligheid. Dus ja, het maakt mijn leven absoluut beter.

 • Introvert of verlegen zijn, is niet erg.

Ook met deze heb ik jaren gevochten. Vooral omdat als je de stilste van de klas bent, je ineens raar bent. Mensen vinden het raar dat je stil bent en misschien liever alleen bent. Tjah, wij bestaan ook nog. Lang leve introverten. Ik zeg niet dat extravert zijn schandalig is. Maar het is oke om stiller te zijn en niet altijd het hoogste woord te hebben. Of bijna nooit. Het maakt je tot wie je bent. Daarnaast hebben extraverte mensen mooie voordelen met hun karakter. Maar als introvert heb je dat absoluut ook. Ik kan bijvoorbeeld goed luisteren en met volle empathie. Waardoor ik mensen ook kan helpen. En door mijn empathie vind ik het moeilijk om iemand meteen de grond in te boren aan beledigingen. Wanneer iemand kwaad is, dan ben ik niet de persoon die terug zal schelden. Ik denk op een later moment na wat het probleem zou kunnen zijn. En meestal is dat met volle begrip. Helaas ook wanneer die ander dat helemaal niet verdient.

 • Jij moet doen wat je gelukkig maakt

Natuurlijk moet je dit wel met een korreltje zout nemen. Je hebt altijd verantwoordelijkheden. Je kan niet ineens midden in de werkdag weggaan omdat je er genoeg van hebt vandaag. Je kan ook niet zomaar zonder iemand iets te laten weten het eerste vliegtuig naar Mexico boeken. Om maar iets te zeggen. Maar er zijn wel dingen waar je in kan kiezen. Keuzes die een ander niet voor jou kan maken. Mensen kunnen je adviezen geven, en dat is heel mooi en lief. Maar uiteindelijk moet je wel doen wat jouw hart zegt. Als iemand jou liever in een wiskundige studie zit en jij gewoon heel graag met letters bezig bent, dan kun je beter een taalstudie gaan doen. Ook al is dat niet wat die andere wilt. Maar uiteindelijk ben jij wel degene die elke dag in de les moet zitten luisteren naar een docent. En daarna taken moet maken. En examens afleggen en studeren. Dus kies alsjeblieft voor je geluk. Met een korreltje zout. Er zijn wel keuzes die je helemaal zelf moet maken. Hoe leuk of stom dat ook is.

 • Mensen gaan je soms kleineren of proberen te veranderen. Blijf jezelf.

Een tijdje terug gaf ik al een pleidooi over jezelf zijn. En hoe belangrijk dat is. Je kan een ander zijn of haar advies beluisteren en bedenken of je wel of niet ermee iets doet. En sommige dingen vragen nu eenmaal verantwoordelijkheden of rekening met anderen. Maar je hoeft jezelf niet te veranderen voor een ander. Alleen als jij dat zelf wil, dan moet je het doen. Dus als jij als 22-jarige nog blij wordt van Studio 100 en minions, go your gang! Ik hou je niet tegen. Je doet er niemand kwaad mee, dus wat is het probleem. Mensen kunnen je dan kinderachtig vinden, maar dat is hun mening. Als dat jou gelukkig maakt, ga je gang zou ik zeggen.

 • Met wilskracht en hard werken kom je heel ver

Als er een les is die ik heb geleerd in mijn opleiding afgelopen jaren, is het wel dat. Ik vertelde in het begin van mijn blog mijn verhaal al over doorzetten en hoe je het soms gewoon moet doen. En ik denk dat ik dat verhaal al vaker uit de kast heb getrokken. Maar het was wel een reminder voor mij dat alles kan, als je er maar in gelooft. In 2015 schreef ik me namelijk in in een tekenrichting. Terwijl ik amper ervaring had. Meeste van mijn klasgenoten hadden wel al enige ervaring, dus het verschil was vrij groot. Maar ik wist dat dat mij gelukkig zou maken, dus daarom deed ik het. In het begin van het jaar had ik vaak onvoldoende’s en problemen. Maar ik was vastbesloten, ik wilde mijn jaar halen. Dus ik zette door en zette een tandje bij in mijn vrije tijd. Toen ik op het einde van dat jaar hoorde dat ik over mocht naar het volgende jaar, was ik in de wolken. Een jaar geleden haalde ik mijn diploma voor die opleiding. Yes you can.

 • Je gezondheid is de allerbelangrijkste. Neem hem dan ook serieus.

Laten we zeggen dat ik vroeger kotsmisselijk en vol pijn nog naar school zou gaan. Ik moest en zou in de les zitten. Nuja, je geneest daar wel van en het is niet het einde van de wereld. Later bleef ik echter maar doorgaan, ook wanneer ik op het randje zat. De afgelopen tijd is hectisch geweest, maar voor ik terug mijn leven opraapte, wilde ik mijn gezondheid in orde hebben. Want hoe lastig het ook was, die moest weer optimaal worden. Ook omdat je duizenden jobs hebt en er zijn nog zoveel herkansingen voor examens. Waarmee ik niet bedoel dat je het daarom maar voor vanzelfsprekend moet nemen of ermee rammelen. Maar je hebt maar één gezondheid. En eens je die verpest, draag je ‘t voor de rest van je leven mee. Zorg ervoor. Het is niet iedereen gegeven om gezond en zonder pijn en ziekte door het leven te gaan. Dus wees dankbaar en zorg voor je gezondheid.

 • Fouten en slechte beslissingen maken je geen slecht mens

Helaas voor mij dacht ik dat vroeger ook. Een fout, een kwetsende opmerking en ik was een slecht mens. Een wereldverpester in plaats van een verbeteraar. De afgelopen tijd ging echter het licht aan. En hoewel ik nog niet altijd zo makkelijk over fouten heen stap, gaat het wel al beter. Ik haal hier graag een van mijn favoriete tekstjes van Pinterest bij

“Good people sometimes make bad decisions. They mess up and let others down. But that doesn’t make them bad people. We all make mistakes. “

 • Het verleden is geweest. Laat het los.

Het is niet altijd makkelijk om zomaar je verleden achter je te laten. Vooral niet als je jezelf nog steeds beschuldigt van dingen die je toen deed die eigenlijk niet echt netjes waren. Maar we maken allemaal fouten. En dat piekeren over die ene fout vandaag, zal hem in het verleden niet veranderen. Als het in het verleden is, is het in het verleden. En daar mag het ook blijven. Je hebt waarschijnlijk lessen getrokken uit die tijden, die je weer verder helpen. Ook stomme dingen zoals een onvoldoende. Piekeren zal dat rode getalletje niet ineens veranderen. Je kan je alleen voornemen het volgende keer beter te doen. Laat het los. Voor jezelf, om een liever persoon te zijn en beter in je vel te zitten. Het zal je deugd doen, geloof me vrij.

 • Positiviteit maakt je leven een stuk beter

Ik ken dagen in mijn leven dat ik alles zwart zag. Maar niet op de depressieve manier. Ik koos er echter voor om negatief te denken en nergens iets positiefs in te zien. Ook om problemen die dat helemaal niet waard zijn. Gedachten zoals ‘dat overkomt mij ook altijd’ wanneer de bus in de gietende regen net voor je neus voorbij rijdt. Lachen en positief zijn maakt het leven een stuk leuker. En als die bus dan eens in de gietende regen voorbij rijdt, kan je er misschien een grapje van maken. Wanneer je de humor in een situatie kan zien, win je.

 • Geluk is belangrijker dan perfectie

Eeuwige perfectionist. Zo zou je mij wel kunnen noemen. Toch lukte het me afgelopen tijd om dat perfectionisme een beetje minder ruimte te geven. Het is niet dat ik nu klakkeloos dingen doe zonder nadenken en controleren, maar ik geef mezelf de ruimte om plezier te hebben in wat ik doe. Op een gegeven moment werd mijn perfectionisme zo heftig dat dat niet kon. Ik was alleen maar bezig met perfecte tekeningen, perfecte foto’s, perfecte schoolresultaten, perfecte artikels. Op een gegeven moment ga je daar aan onderdoor, maar het neemt ook je plezier weg. Gelukkig hebben mijn hobby’s die fase overleefd. Een lange tijd terug besefte ik tijdens papier maché dat perfectie helemaal niet zo belangrijk is, maar wel plezier. En dat je werk niet perfect is, maakt niet uit. De essentie van hobby’s is genieten en plezier maken. Niet dat alles vlekkeloos en perfect verloopt of gemaakt is. Zonder die fouten leer je ook niet hoe je het de volgende keer beter kan doen. Dus lang leve perfectionisme loslaten!

 • Geniet, er is meer dan school en werk

Natuurlijk zal ik je niet vertellen dat je dat diploma of die job niet nodig hebt. Je hebt nu eenmaal centjes nodig om te overleven, maar ook om je gekke plannen waar te maken. En voor die centjes heb je vaak een diploma nodig. Maar je bent niet verplicht als je net een toffe uitstap had gepland die af te zeggen omdat je werkgever belt om iemand te vervangen op het werk. En je hoeft ook geen hobby’s te vergeten voor je schoolwerk. School en werk is belangrijk. Maar er is meer dan dat. Dus geniet! Ook van de tijden dat je werkt, maar ook van deze dat je op uitstap bent of een reis aan het maken bent. Het hoort er allebei bij.

 • Geld, dure spullen en kleding is niet alles

Al jaren realiseer ik me dat. Maar in je tienerjaren denk je dat de coolste kleding van de hele school hebben en altijd het allernieuwste model smartphone hebben de norm is. Toch is er meer dan die poepchique kleding en die duren apparaten. Geld is iets, dure spullen en kleding ook. Maar het is niet alles. Want wat heb je aan het feit dat je elke dag in een coole outfit naar school mag of kan, maar je niet gelukkig bent ermee? Wat als je elke dag Vans aantrekt ‘s morgens, terwijl je liever Converse draagt? Wat als je duizenden euro’s per week verdient maar ongelukkig bent op je werk. En de stress steeds meer aan je vreet en zo toch maar een burn-out krijgt? Geld, kleding en spullen heb je nodig. Vaak voor je hobby’s en natuurlijk kleding om je te beschermen tegen het weer en temperaturen. Maar het is geen hoofdzaak. Geluk is de hoofdzaak. En ja, als je iets minder verdient dan je leeftijdsgenoten zal je meer moeten sparen en meer geduld hebben voor die te gekke aankoop. Maar dat is wel een keuze die je ervoor moet maken.

 • Zelfliefde is de sleutel tot geluk

Een veelgehoord cliché. Maar wel eentje waar ik me bij aansluit. Ik heb jaren lang in de clinch gelegen met mezelf. Met mijn karakter, gewoontes en hoe ik eruit zie. Het waren vooral harde jaren, die me veel geleerd hebben. Maar zeker niet de beste jaren. De momenten dat ik mezelf stilletjes aan begon te accepteren waren een stuk beter. Het leven is nu eenmaal leuker wanneer je jezelf bent, maar nog meer wanneer je jezelf accepteert. Want dan hoef je geen duizend keer na te denken of je wel leuk genoeg bent. Ik heb die twijfels wel nog eens, maar dat is oke. We hebben ze allemaal wel denk ik. Het hoort erbij. Maar je geluk en blijheid gaan in een streep omhoog wanneer je geniet, maar ook als je jezelf accepteert zoals je bent. Dan zijn al die twijfels, oordelen en harde meningen van jezelf ineens niet meer zo krachtig. Die gedachten die je altijd naar beneden halen. Nee, want jij koos ervoor om jezelf te accepteren.

 • Vergelijken heeft geen zin, we zijn allemaal anders

Mijn ervaringen met vergelijken, daar zou ik een boek over kunnen schrijven. Echt. Ik heb er genoeg om dat te kunnen zeggen. Toch zijn we allemaal anders. Ons pad verschilt met iedereen. Dus het is nogal lastig om je te vergelijken met iemand anders. Eigenlijk is dat net als een appel en peer vergelijken. Beide zijn ze anders van textuur, vorm, smaak en kleur. En toch hebben ze beide hun goede en slechte kanten. Mensen zijn ook zo. Dus nee, vergelijken heeft geen zin. Daarbij, mensen vertellen vaak niet de volledige werkelijkheid, waardoor je een vertekenend beeld krijgt. Die ene vriend kan wel een topjob hebben met een serieuze gevulde portemonnee en een chique bedrijfswagen. Maar diezelfde vriend zal je niet vertellen met hoeveel tegenzin hij misschien ‘s morgens in de wagen stapt om te gaan werken. Je kan nooit alles weten. Ook op sociale media zie je de ene reisfoto na de andere komen of de ene schattige babyfoto na de andere. Kan schattig zijn en je kan er jaloers op zijn. Moeder zal vaak wel vertellen hoe flink haar kindje gegeten heeft. Maar dat zoonlief al een hele week zijn eten weigerde en er zo een rommeltje van maakte? Dat zien we vaak niet. Ook de driftbuien van dochterlief staan niet online. Vaak hebben we echt een te klein beeld van mensen om ons ermee te vergelijken. Je weet nooit alles.

 • Er is meer dan sociale media in het leven

Ooit in mijn leven zette ik alles online. Wanneer ik op uitstap ging naar een coole plek of een pretpark stond het online. De wereld moest en zou het weten. Alles voor die likes of bewondering. Sociale media was alles en bijna het belangrijkste. Maar nu sta ik daar (met ouder worden ook) veel minder bij stil. Het gebeurt vaker dat mijn story op Instagram en Snapchat leeg is. En dat het dagen duurt voor er weer een nieuwe update staat op Facebook. Vroeger zou ik dat een ramp vinden. Nu niet meer, want er is meer dan sociale media. Die likes bepalen niet hoeveel je waard bent. En als jij gelukkig wordt van een rustig leven dat niks lijkt tegenover al die coole reisjes en mooie promoties op Facebook, is dat helemaal prima. Als ik nu dingen deel, doe ik dat vooral omdat ik dat zelf leuk vind. Maar niet om indruk te maken of te zeggen van ‘He kijk eens welke coole dingen ik doe vandaag’. Ik geef zonder schaamte toe dat ik sociale media ook gewoon leuk vind. Zonder daar verslaafd aan te zijn.

 • Zelfs wanneer je denkt niet meer te kunnen, kun je nog steeds verder

Oftewel; geef niet op. Er zullen momenten zijn in je leven (of die heb je misschien al gehad) waarvan je denkt dat het hier stopt. Je bent kapot, mentaal lukt het niet meer. Dan denk je dat dit het einde is en dat je nooit meer uit die put komt. Maar dat kan je wel. Stap voor stap. Er is altijd een nieuwe morgen en op een dag zal je terug kunnen kijken op een zware, maar betekenisvolle rit. De dag dat je dacht dat je nooit meer uit die put zou kunnen klimmen, lijkt dan ineens heel ver weg. Er is altijd een weg naar terug beter. Je moet er alleen in geloven en er voor willen gaan. En als dat vandaag nog niet lukt, is dat oke. Er komt een dag dat je daar wel klaar voor bent. Geef jezelf de tijd.

 • Alles in het leven gaat stap voor stap

Moest ik een hele trap in een keer kunnen nemen, weet ik zeker dat ik dat zou gedaan hebben. Toch werkt het leven niet zo. Je kan nu eenmaal niet verwachten dat je vanaf morgen ineens je doelen hebt bereikt. Want dat werkt stap voor stap. Wanneer je voor een trap staat om naar boven te gaan neem je ook niet het hele stuk in een keer. Nee. Je gaat trap per trap op en komt zo tot je bestemming. Het leven werkt ook zo. Soms nemen we twee trappen in een keer, en soms is dat in het echte leven ook zo. Maar het hele trappenhuis in een keer? I don’t think so.

 • Er zijn altijd mensen om je heen

Ook wanneer je voelt alsof dat niet zo is. Er zijn momenten dat je denkt dat je alleen staat en het ook voelt alsof het zo is. Dat is het hem net, het VOELT zo. Maar het IS niet zo. Zelfs wanneer je zo ongelukkig bent dat je het niet doorhebt, staan er mensen achter je. Klaar om je op te vangen als je valt of om te helpen sturen wanneer jij zelf niet meer weet hoe dat moet. Mensen waar je op kan bouwen en waarbij je kan huilen op de schouder. Mensen waar je je hart kan luchten en om advies kan vragen. Al voelt het niet zo, je bent nooit alleen. Er zijn altijd mensen om je heen en er is altijd wel iemand.

 • Er is altijd wel iets om naar uit te kijken

Ook wanneer het tegenzit, is er iets om naar uit te kijken. Het hoeft echt niet groot te zijn. Ik heb een mindset opgebouwd door die jaren heen. Zelfs wanneer er geen uitweg meer lijkt te zijn, zie ik ergens nog wel een lichtpuntje. Soms lijken het echt stomme dingen. Dat ik in de komende dagen mezelf ga trakteren op nieuwe stiften, dat er een nieuw tijdschrift uitkomt of er een superleuk boek klaarligt om gelezen te worden. Het zijn kleine dingen, maar ze geven me een klein beetje energie. En dat kleine beetje energie is vaak genoeg om door te gaan. En vaak onderweg naar die dingen zijn er andere dingen die me energie geven.

 • Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn

Zo nu en dan gooi ik weer een lijst met geluksmomentjes online op mijn blog. De zogeheten ‘Happy Moments’. Jullie kennen ze allemaal wel denk ik. Ik wil graag die artikels goed kunnen vullen, waardoor ik net extra op de kleine gelukjes let. Maar ook doordat ik op die kleine gelukjes let, ben ik gelukkiger en dankbaarder. Een klein complimentje kan mijn dag al maken. Of gewoon een goed boek zelfs. Iets wat niet heel zelden is in mijn leven, aangezien ik gewoon bijna dagelijks lees. Toch zijn het allemaal dingen waar ik heel dankbaar voor ben. En er is ook altijd iets om dankbaar voor te zijn. Daar ben ik van overtuigd

 • De tijd gaat al snel genoeg. Geniet

Wanneer dit online staat en ik dus 22 ben, is het exact een jaar geleden dat ik mijn diploma secundair onderwijs haalde. Als er een moment is dat je beseft hoe snel de tijd is gegaan, is het wel dan. Wanneer je je diploma in handen krijgt. Ik weet dat het een veelgebruikt cliché is, maar je moet genieten van je schooltijd. Want er is geen enkele andere tijd meer dat je zorgeloos bent dan dan. Geloof me. En ja, je hebt inderdaad veel zorgen op die leeftijd. Maar het echte zorgenwerk begint echt wel wanneer je klaar bent met school. Ik zou er alles voor over hebben om nog een keer een scholiertje te zijn, want man wat mis ik het. Niet dat ik mijn leven nu niet leuk vind. De vooruitzichten zien er vrij goed uit eigenlijk. Maar ik mis het ook wel.

 • Ga voor de dingen die je gelukkig maken

Soms kies je voor een job, studie of kans waar anderen het niet mee eens zijn. Omdat het niet is wat zij in gedachten hadden voor jou. Maar als jij dat wel wilt, moet je dat vooral gaan doen. Er zijn zoveel leerkrachten geweest in 2014 die zeiden dat een opleiding in tekenen en grafisch ontwerp niks voor mij zou zijn. Maar ik voelde van wel. En ik kon toen ik die opleiding ontdekte ook niet meer aan iets anders denken. Dus ik heb het gedaan. En zoals ik bij het vorige puntje al vertelde, ik heb er inmiddels mijn diploma in. Alles waar je ogen van gaan sprankelen, moet je doen.

Welke belangrijke les(sen) leerde jij in je leven? Kan van vroeger zijn of van nu.

7 thoughts on “Lessen die ik leerde in mijn 22 jaar

 1. Nog een gelukkige verjaardag!! Hopelijk heb je een leuke dag gehad! Een belangrijke les die ik leerde is dat ik me niet druk moet maken over dingen waar ik geen vat op heb.

  1. Dankjewel! Ik werd opgeroepen om te werken, maar dat vond ik niet erg. Dus ja, ik heb een leuke dag gehad. De les die jij aankaart is inderdaad heel waardevol. Daar kan ik ook nog wel van leren. Dankjewel!

 2. Ohjee, ik heb je verjaardag even helemaal gemist. Bij deze alsnog gefeliciteerd. Hopelijk heb je een fantastische dag gehad. Je hebt mooie levenslessen geleerd en opgeschreven. Kunnen wij ook weer wat van leren.

  1. Haha; kan gebeuren! Alsnog bedankt; ik ben dankbaar voor elke felicitatie die ik krijg. Dankjewel voor je mooie compliment! Ik inspireer graag mensen 🙂

 3. Ook van mij nog een late, heel gelukkige verjaardag gewenst!
  Ik hoop ook dat het een fijne dag was en je ook zo’n lekkere taart zoals op de foto had 🙂

  Mooie levenslessen ook. Stuk voor stuk dingen om over na te denken en bij stil te staan.
  Zeker het stap voor stap gaan en genieten van de (kleine) dingen zijn momenteel mijn aandachtspunten.

  1. Dankjewel! Die taart had ik niet gezien ik moest werken haha. Maar dat haal ik later wel in.

   Bedankt voor je mooie compliment over mijn artikel ook trouwens. De dingen waar jij aandacht aan besteed, zijn ook gewoon heel belangrijk in het leven. Te snel gaan en de kleine dingen vergeten hebben wel eens gevolgen. Soms hele grote helaas.

 4. Lijstjes vind ik altijd leuk hé. Zowel wanneer het om geluksmomenten gaat of om wijze levenslessen. Mooi dat je er ook exact 22 bij elkaar wist te verzamelen. Goh, ik weet niet meteen welke les ik al geleerd heb. Ik heb de indruk dat ik vooral heel veel zaken wel besef maar mezelf er desondanks nog steeds aan moet herinneren. Dat ik mezelf niet moet vergelijken met mensen die een gezonder lichaam hebben bijvoorbeeld. Ik denk al gauw dat ik niet voldoende doe, dat ik niet productief genoeg ben en soms (maar nu gelukkg veel minder dan vroeger) ben ik bang voor wat mensen over me zullen denken en trek ik me kwetsende reacties erg aan. Ik geniet ook steeds meer van kleine geluksmomenten maar prijs mezelf ook heel gelukkig wanneer ik mooie cadeaus krijg. Over dat laatste voel ik me dan soms ook weer schuldig. Ik heb deze maand namelijk heel veel lieve post en pakjes gekregen en ben aan het twijfelen of ik die wel zou delen op mijn blog vermits ik vrees dat het stoeferig zou overkomen. Ik besef namelijk maar al te goed dat zo’n zaken niet vanzelfsprekend zijn en dat het voor anderen misschien niet zo fijn is om te zien.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: