Ik mis mijn leesboeken

Hoi allemaal! Iedereen kent mij als een lezer. Mijn week bestaat heel vaak uit een boek lezen, ik lees dan ook gemiddeld een boek per week. Althans, dat deed ik. Een aantal jaar geleden stond de teller nu op 40 of zelfs 50 boeken van dat jaar. Die teller staat een pak lager dit jaar. Ik mis het wel.

img_20190622_200017

‘t Is niet dat ik verslaafd ben aan die cijfertjes. Ergens ook wel hoor, ik hou het bij. Maar ik mis dat obsessief lezen. Er zijn jaren geweest dat ik echt uren kon lezen, waardoor ik al snel een half boek per dag las. Waren hele mooie tijden. Achteraf besef je dat altijd, en dat is met heel veel in het leven zo. Ook nu weer. Ik wil mezelf zeker niet forceren tot lezen. Dat heeft geen enkel nut. Lezen is geen competitie, zeker niet. Ook niet voor mij. Lezen is mijn ontsnapping van de werkelijkheid. En ik mis het.

Ik ben gewoon heel vaak bezig met andere dingen. Mijn leven ziet er ook een stuk anders uit dan toen. Destijds ging ik naar school, zat ik anderhalfuur op de bus. Als ik een goede leesmood te pakken had, las ik makkelijk 50 pagina’s per busrit. Ook in mijn pauzes las ik veel en als ik er een leerkracht afwezig was en we geen vervangtaak had, zat mijn neus in mijn boek. Het laatste jaar niet meer, want meestal mochten we dan gewoon naar huis. Althans, als dat uurtje op het einde van de dag viel.

Natuurlijk is alles anders inmiddels. Ik ben geen studentje meer aan de middelbare school, ik heb andere dingen te regelen dan een huistaak voor Nederlands of een spreekopdracht voor Frans. Zaken waar gewoon meer tijd inkruipt. Maar ik weet ook wel, dat er tijd is die ik aan lezen kan besteden. Als ik onderweg ben naar ergens en ik zit twintig minuten op de bus, speel ik twintig minuten op mijn telefoon. Nergens voor nodig. Bovendien kost me dat weer mobiele data. Terwijl ik meestal thuis al op sociale media heb gezeten. Ik ga niet zeggen dat ik alles ga bannen uit mijn leven voor lezen, maar er zijn toch echt wel momenten dat ik wat meer kan lezen. Ik verdoe mijn tijd vaak te veel met dingen die veel minder aandacht mogen hebben. Aan de andere kant moet ik ook accepteren dat mijn concentratie door de gebeurtenissen van de afgelopen tijd een enorme deuk heeft gehad. En dat die voorzichtig weer moet opgebouwd worden. Ook dat is niet anders. Dat komt wel weer goed. Ik denk niet dat er ooit een moment komt dat ik nooit meer zal lezen. Daarvoor zijn mijn boeken me toch echt wel te dierbaar. Dus wat ik wil doen om het te verbeteren? Meer tijd vrijmaken en bewust een momentje inplannen om te lezen. Als ik dit artikel heb afgewerkt, ga ik nog heel eventjes lezen voor ik ga slapen. Daarmee lees ik geen heel boek uit, maar dat hoeft ook niet. Het is een beginnetje. Ook ‘s morgens als ik alle tijd heb, hang ik vaak op sociale media. Vroeger startte ik de ochtend vaak met een boek. Er zijn echt wel dingen die anders kunnen. Dus daar ga ik werk van maken!

Lees jij graag boeken?

2 thoughts on “Ik mis mijn leesboeken

  1. Ik herken heel erg wat je zegt! Vroeger las ik dagelijks en dit jaar lukt het mij op een of andere manier gewoon niet. Ik merk gewoon dat ik mijn tijd nu anders besteed en hoewel ik die dingen ook graag doe, mis ik het wel. Hopelijk lukt het mij én jou om deze zomer weer wat vaker te lezen!

    1. Je reactie is heel herkenbaar, volgens mij is het bij mij net dezelfde samenloop van omstandigheden. Als je ouder wordt krijg je natuurlijk ook meer verantwoordelijkheden. Ook dat speelt mee. Ik duim voor ons beide! Met mijn leesgedrag gaat het wel de goede kant op heb ik de indruk. Ik hoop bij jou ook!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: