Ik geef weinig om coole reputaties

Hoi allemaal! Onze maatschappij de dag van vandaag kickt op populair zijn. En het is overal merkbaar. Voornamelijk online. Likes, shares en followers. Daar draait het vaak om. Er zijn mensen die populair zijn en duizenden likes op hun nieuwe profielfoto krijgen. Waarvan hun post onmiddelijk gedeeld wordt met anderen. Ja, ook ik heb zulke mensen in mijn vriendenlijst en ik durf te wedden iedereen die dit artikel leest. Populariteit is een groot begrip de dag van vandaag. Ook onder bloggers. Er zijn bloggers die makkelijk de 100 reacties per dag aantikken of gewoon al de 50. Bij mij is dat allemaal niet. En guess what? Ik vind dat helemaal prima.

2019-07-28-04.45.36-1

Eigenlijk begint het al op de schoolbanken. Van heel klein aan. Ik wilde er eerst de middelbare school bij betrekken, tot ik me bedacht dat dat niet de plek is waar het begint. Zelfs in de basisschool is het soms al een wedstrijd de meeste vrienden te hebben en de coolste te zijn. Nieuwe schoenen van Nike, de nieuwste telefoon. Alles om maar populair en cool te zijn. Alles om maar de beste te zijn. En helaas voor ons loopt dat gedrag door. Maar gewoon op sociale media. Ineens draait het allemaal om likes, followers en shares en nog zoveel meer. De meeste reacties en de bekendste zijn. Er zijn mensen die er een sport van maken. Geen probleem hoor. Ik ben mijn blog niet gestart om stenen te gooien naar mensen. Iedereen doet wat hem of haar gelukkig maakt.

Zelf ben ik niet de populairste. Nee, ik ben niet alleen en het is niet zo dat niemand om mij geeft. Dat weet ik ook wel. Ik heb heel veel lieve mensen om me heen die om me geven en van me houden voor de persoon die ik elke dag ben. Maar ik weet ook dat als ik mijn profielfoto verander of iets nieuws online zet op Instagram, mijn likes niet uit het dak zullen stijgen. Eigenlijk geef ik daar niet zoveel om. En dat zeg ik niet omdat ik weinig likes heb. Dat zeg ik omdat het zo is. Ik deel dingen niet om op te scheppen of om cool te zijn. Gewoon omdat ik het leuk vind en er plezier in heb. Zo simpel is het, en misschien klinkt dat gek of raar. Maar het is wel zo. Net als bloggen. Ik heb niet de meest bekeken blog maar ik ben dankbaar voor iedere volger, reactie en like. Dat mensen werkelijk waarderen wat ik schrijf en uitkraam op mijn stukje internet vind ik geweldig. Want ik kan het zelf gewoon niet voorstellen dat ik effectief zo goed schrijf dat mensen het goed vinden. Toch doe ik dat met plezier, ook als daar onzekerheid bij zit. Ik ben over het punt heen dat ik dingen laat wegnemen door twijfel en onzekerheid. Het hele punt is gewoon, ik geef niet zo om de coolste te zijn met de beste inkomsten. Er is iets wat belangrijker is bij mij. Mijn geluk en karakter.

Wat karakter betreft, dat betekent niet dat ik roekeloos allerlei dingen doe waar ik misschien wel anderen mee kan kwetsen. Ik geef ook om anderen en denk ook wel na voor ik iets doe of zeg. Maar ik heb het meer over het algemene plaatje. Dat cool gevonden worden door grote groepen. Daar geef ik niet zoveel om. En als ik toch iets doe wat ‘in is’ dan is het wel omdat het mij gelukkig maakt. Ik geef toe, ik loop elke dag op All Stars door de straten en door ons appartement. Dat doe ik niet om cool te worden gevonden of op te scheppen. Want ik geef toe, ik maak vrij veel foto’s waar mijn schoenen op zichtbaar zijn. Ook op mijn blog gebeurt dat heel regelmatig. Maar dat doe ik niet om op te scheppen. Ik vind de schoenen van Converse oprecht heel mooi en draag ze met heel veel plezier. Dat ze in de mode zijn, is iets wat bijkomstig is. Als ze dat niet waren, zou ik ze alsnog dragen. Ik trek me gewoon niet zoveel aan van cool gevonden worden en doe graag wat mij gelukkig maakt. Ook als ik daarmee anders ben of uit de boot val. Ik geef ook weinig om likes en shares. Want die bepalen je waarde niet. Echt niet. Laten we vooral die gedachte de wereld uithelpen.

Er was een tijd dat ik dat ook dacht. Hoe meer likes, hoe mooier je was als persoon. Maar ik kan die gedachte niet open en bloot op mijn blog zetten zonder hem te ontkrachten. Want ik ben het er niet mee eens. Je kan nog de persoon zijn met de meeste likes en de populairste zijn op sociale media. Je stories op Instagram worden door miljoenen mensen bekeken. Als je dan mensen expres kleineert en verkeerd behandelt, geef ik echt niks om het feit dat je populair bent en miljoenen volgers hebt. Weet je, er is meer dan die reputatie. Karakter bijvoorbeeld. En uiteindelijk zal dat spreken. Er is een hele lange tijd een discussie geweest tussen twee youtubers. Ik weet niet de welke, want ik heb het verhaal een hele lange tijd terug gehoord van mijn zusje. En uiteindelijk kwam er het een en ander uit en zouden ze elkaar gewoon gekleineerd hebben. En dat was zichtbaar in het aantal volgers. Duizenden mensen haakten af en ging iemand anders volgen. Dus dat is wel het bewijs dat ik klaarblijkelijk niet de enige ben die zo denkt. Aan de andere kant zal het ook wel zijn dat ze de andere youtuber wilden beschermen of iets in die trant. Maar het is wel een mooi bewijs.

En daarnaast: die likes, shares & followers bepalen niet hoeveel jij waard bent. Je hebt al die likes niet nodig om iets waard te zijn en ze zijn ook helemaal niet belangrijk. Tuurlijk mag je blij zijn als een foto goed bekeken wordt en mensen je complimentjes geven. Dat doe ik zelf ook. Maar laat het niet de hoofdrol nemen in je gedachten en leven. Want dat is het niet waard. Er kunnen zoveel mensen je waarderen en mooi vinden. Maar eigenlijk is er maar een like uit al die miljoenen mensen op sociale media die er echt toe doet. En je raadt ‘t waarschijnlijk wel al. Dat is die like van jouzelf. Die is het allerbelangrijkste. Want zelfliefde en zelfacceptatie, is de sleutel tot geluk maar ook tot succes. Als je van jezelf houdt, heb je meer vertrouwen in jezelf en zullen dingen je gewoon beter afgaan op den duur. En het is vanzelfsprekend dat die dingen leiden naar succes. Dus laat je niet gek maken door al die populaire babes en coole jongens op socaile media. Je mag ze bewonderen en mooi vinden. Maar vergeet je eigen waarde niet. Want echt, we zijn allemaal van onschatbare waarde. Ik hoop dat je dat nooit vergeet en met een trots gevoel in de spiegel kijkt. Want hoeveel volgers je ook hebt doet er niet toe. Je bent goed genoeg, precies zoals je bent ♥

Hoe sta jij tegenover likes en volgers?

One thought on “Ik geef weinig om coole reputaties

  1. Helemaal waar, mooi geschreven Nikita <3 Niet alleen in sociale media, maar op elk gebied . Mooi dat je het zelf zo duidelijk kan zien, liefs!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: