Gas terugnemen is soms goed

Hoi allemaal! Het klinkt alsof ik het ga hebben over de beste techniek om auto te rijden. Als je een trouwe volger bent dan weet je dat ik het daar hoogstwaarschijnlijk niet over ga hebben. En dat mijn uitspraak vooral figuurlijk bedoeld is. Juist. Ik wil het eventjes hebben over die gas gevende mentaliteit van ons. Op zich is hij niet slecht. Maar af en toe is een beetje gas terugnemen eigenlijk nog niet zo slecht. Ik ervaarde het de laatste tijden op vele gebieden, maar ik heb er ook wel de voordelen in gevonden.

2019-09-26-03.09.16-1-1

We leven in een wereld die snel wil gaan. Waarschijnlijk wil je zelf ook snel vooruit. En hoe drukker, hoe liever. Alles maar om te voelen dat je leeft en dingen doet met de tijd die je hier hebt. Ik ben zelf ook zo en ik geef ook altijd iedereen de mooie raad om er inderdaad een prachtige tijd van te maken. Want het gaat snel. Toch kan je ook te snel en te druk gaan. Vaak voel je dat aan jezelf aan, want dan ben je gewoon feilloos over je grenzen heen aan het gaan. Er zijn echter mensen die die grenzen meer dan eens negeren (a.k.a Nikita) en gewoon doorgaan. Toch is het niet slecht om eventjes je voet op die rem te zetten. Een les die ik op vele domeinen van het leven leerde.

Rust, rust & nog eens rust

Rushen, haasten en je agenda volproppen. Het klinkt ons waarschijnlijk allemaal bekend in de oren. Het leven laat je ook niet altijd een keus. Nu ik terug werk merk ik dat zelf ook. Meer dan de helft van je week wordt vaak al bezet door uren die je op je werk doorbrengt. En als je nog iets leuks aan je week wilt, dan is hij al snel vrij vol. En we zijn zo goed in proberen alles te balanceren. Een goedgevulde blog met mooie content, vijf boeken per week lezen en daarnaast ook nog eens genoeg slaap en het liefst ook nog wat tijd voor andere hobby’s. Het waren voorbeelden uit mijn eigen leven, maar ik weet zeker dat jij die voorbeelden met eigen zaken kan invullen. Want het is waarschijnlijk enorm herkenbaar. Ik zette mijn blog eventjes op pauze, waardoor ik de rust kreeg en tijd om eventjes uit te blazen en op mijn eigen tempo nieuwe content uit te werken. Het hielp me zeker, want mijn inspiratie speelt terug op. Het bracht voornamelijk rust.

Gas terugnemen van sociale media

Ook zoiets. We willen allemaal zo graag actief zijn op al die sociale media, alles gezien hebben en zelf ook graag toffe verhalen kunnen vertellen. Ook dit is heel herkenbaar. Hoewel sociale media me minder raakt en het niet meer zo’n grote invloed op me heeft. En ik weet het. Je bent bang om dingen te missen. Maar wat mis je eigenlijk als je die sociale media laat? Dat je niet meer weet wat die kennis van zeven jaar geleden aan het doen is? Dat je overbuurvrouw van vroeger taart heeft gebakken? Tegenwoordig staat het belangrijkste echt niet meer op sociale media. Je mist echt geen waardevolle informatie als je detoxt. Dat heb ik wel ondervonden. Sociale media kan een leuke toevoeging zijn in je leven. Maar het hoeft niet de hoofdrol te spelen. Van de dierbaarste mensen weet je gewoon ook door andere middelen hoe het met ze gaat. Van familie en vrienden weet ik gewoon door contact (zowel live als telefonisch) hoe ‘t met ze gaat. En eigenlijk denk ik dat dat bij iedereen wel zo is. We leven te graag met technologie en we leven vooral graag online. Maar er is ook leven daarnaast en je hoofd en lijf hebben er wel eens deugd van als dat online leven soms eens uitstaat.

Gas terugnemen is geluk teruggeven

Vaak als we vertellen over ons geweldige leven aan mensen om ons heen, vertellen we dat het goed gaat. Dat we een fijne job hebben, een gezinnetje en duizenden hobby’s. Dat we gelukkig zijn. Maar geef toe, het is soms overweldigend dat allemaal in balans te willen houden. Op een dag verlies je toch het evenwicht. Vaak vind ik het moeilijk om dingen eventjes los te laten. Zoals blogpauzes inlassen, dat kost me altijd wat moed. Maar je krijgt er wel iets voor terug. Rust, maar ook geluk. Ineens komt er vrije tijd vrij. Tijd die je eerst niet had en je misschien wel aan jezelf kan spenderen. Want ook daar heb je altijd tijd tekort voor. Terwijl me-time toch dagelijks wel iets van je aandacht zou mogen vragen. Wat blogpauzes betreft, als je eventjes niet blogt komen er vanzelf heldere momenten en invalshoeken voor nieuw materiaal om te bespreken op je blog. Dus als je het eventjes niet meer weet op je blog, kan ik je een blogpauze wel aanraden. Afstand nemen van dingen is vaak wel goed. En dat geldt niet enkel voor het bloggersbestaan of welke hobby dan ook. Geldt voor heel veel in het leven.

Goed, ik heb het gevoel dat dit tegelijkertijd een artikel is met veel nuttige informatie maar dat het tegelijkertijd ook niet helemaal helder samenhangt. Mijn innerlijke criticus heeft er zo zijn eigen idee van. Maar ik denk toch dat er te veel mooie dingen en nuttige dingen instaan om het niet te publiceren. Dus mijn excuses als dit artikel niet helemaal aan elkaar hangt of vaag klinkt. Ik hoop alsnog dat je er iets aan hebt.

Wanneer neem jij soms gas terug?

 

2 thoughts on “Gas terugnemen is soms goed

  1. Ik heb het gevoel dat ik het gaspedaal al heel lang heb losgelaten en dat ik de rempedaal niet vind en dus maar ongecontroleerd door scheur 🙂 Maar ‘t is o zo belangrijk om af en toe op pauze te duwen he, of langzamer te gaan rijden, zeker in onze o zo drukke maatschappij waar het druk hebben als normaal wordt beschouwd.

    1. Ik ken dat ook. De rempedaal is iets wat amper gebruikt wordt bij mij, maar ik probeer hem wel vaker op te zoeken. Druk is inderdaad normaal, maar daarom niet altijd gezond. Dus soms moet je de maatschappij eens tegengaan 😉

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: