Mijn voornemens voor 2020

Hoi allemaal! Het nieuwe jaar voelt altijd als een vers nieuw doek waar je nog van alles op kan schilderen. Ik heb aan het begin van het jaar net zoals velen een paar doelen of voornemens die ik wil waarmaken. Heel vaak lukken die ook en als ik terugblik dan ben ik meestal wel tevreden. Voor 2020 heb ik ook een paar mooie voornemens klaarstaan die me hopelijk gaan helpen. En als ze niet lukken, we zijn allemaal mensen. Iedereen maakt fouten. 

fachy-marin-NTS2d5gurG4-unsplash.jpg
Photo by Fachy Marín on Unsplash
 • 50 boeken lezen

Ieder jaar zet ik via Goodreads een nieuw leesdoel op. Vorig jaar koos ik voor 25 omdat ik toen nog met mijn studie zat. Maar dat heb ik eigenlijk met gemak gehaald. Ik lees wel meer jeugd momenteel, maar ik heb het idee dat dat nog wel gaat beteren. En ik lees niet compleet jeugdboeken, er zit ook nog steeds young adult tussen. En ook, lezen gaat om plezier en niet om intellectueel niveau. Toch in mijn geval, aangezien lezen een hobby is.

 •  Terug iets doen met tekenen

Een van de redenen dat ik zo graag naar school ging was door de praktijklessen. In een klasgroep was je allemaal met je passie bezig. Ik mis dat wel en ik wil me daar ook in blijven bijscholen. Zo laat in het jaar zijn alle cursussen en bijscholingen al gestart. Maar het kan zijn dat ik vanaf volgend jaar september terug een avond in de week iets van bijscholing ga doen. Ik heb nog steeds dromen en bijleren in mijn hobby vind ik altijd leuk. Natuurlijk ga ik in mijn vrije tijd nog steeds genoeg tekenen, ook dat zal mijn tekenstijl doen blijven groeien.

 •  Minder geld uitgeven

Werkpuntje. Het is nu niet dat ik mijn geld met bakken door de lucht gooi en ik ben op zich wel spaarzaam. Ik zet ook altijd iets aan de kant voor later of voor noodgevallen. Maar ik merk dat ik de laatste maanden veel te gemakkelijk mijn bankpas door het betaaltoestel laat glijden. Net zoals briefjes die veel te snel uit mijn portemonnee gaan. Ik koop heel vaak kleding en daardoor waardeer ik mijn oude kleding ook veel te weinig. Dus het wordt tijd dat ik daar iets aan doe. Ik ga hier nog een apart artikel aan wijden trouwens, van wat ik dan precies wil veranderen. Want er zijn wel een paar dingen.

 •  Sneller op de rem stampen

Op zich doe ik dat al, ik trap sneller op de rem. Maar er zijn nog te vaak momenten dat ik me laat overhalen om toch iets te doen, terwijl mijn lichaam eigenlijk rust nodig heeft. Dus daar wil ik ook zeker op gaan letten. Het is zo belangrijk.

 • Vaker aan mijn verhaal schrijven

Ik heb eigenlijk al twee jaar een conceptverhaal op mijn laptop staan waar ik maar zelden aan schrijf. En als ik er dan toch aan aan het werken ben, dan geniet ik zo. Schrijven is iets wat ik gewoon echt heel leuk vind. Anders was ik geen blog begonnen. Blogartikels uitwerken vind ik heel leuk en ook daar geniet ik van. Maar een verhaal schrijven is een ander vorm van schrijven die ik ook heel graag doe. En mijn droom is nog steeds om een eigen boek uit te brengen. Het punt is, dat boek gaat zichzelf niet schrijven. Dus het is tijd om daar ook wat meer aandacht aan te besteden. De reden dat ik het te weinig doe is gewoon omdat ik mezelf vertel dat ik niet goed genoeg schrijf, maar daarmee verpest ik mijn schrijfplezier eigenlijk gewoon voor ik goed en wel begonnen ben. Terwijl als ik mijn werk laat lezen door anderen ze altijd super enthousiast zijn. En het is vaak lastig om mensen die je persoonlijk kent slecht te beoordelen. Maar ik merk echt aan hun gezicht dat ze het goed vinden. Toen ik in het zevende een schrijfopdracht kreeg op school wreef ik in gedachten in mijn handen omdat ik wist dat ik dat graag zou doen. En mijn leerkracht Nederlands was altijd in de wolken toen ze mijn werk las. Ook dat betekent iets, want als leerkracht moet je objectief blijven kijken naar het werk van je leerlingen. Dus misschien moet ik gewoon wat minder twijfelen aan mezelf 😉

 • Mijn lage schermtijd aanhouden 

Eind oktober stapte ik terug over naar Apple, en die heeft een ingebouwde functie die bijhoudt hoeveel tijd je op je telefoon spendeert. In het begin waren dat enorme tijden en daar schrok ik best wel van. De laatste tijd is het echter maar 1u of 2u. Dat is nog steeds veel, maar ik heb nu eenmaal veel sociaal contact via mijn telefoon. Ik vind het wel fijn dat mijn telefoon niet mijn leven overneemt en dat is zeker iets wat ik wil meenemen naar het volgende jaar. Want ooit was dat ook een probleem.

Heb jij goede voornemens voor 2020? 

8 thoughts on “Mijn voornemens voor 2020

  1. Je reactie is enorm herkenbaar! Terwijl schrijven iets is wat ik zo graag doe. Maar ja, de angst dat het niet goed genoeg is speelt ook mee. Dit jaar wil ik ertegen vechten.

   1. Ga er zeker ook mee verder juist om mijn hoofd leeg te houden. Geen idee wanneer de storytime erover gaat. Dan zal het je denk ik ook duidelijk worden waarom ik dan juist wil verder schrijven.

  1. Dankjewel! Ik denk dat iedereen daar keuzes in maakt om al dan niet voornemens te maken. Ieder zijn eigen manier van leven en wie ben ik om daar commentaar op te geven toch? 🙂

 1. Ik doe nooit zo aan goede voornemens, ben al met heel wat begonnen eind dit jaar.
  Graag zou ik wat weer terug gaan doen aan sport, meer wandelen, offline genieten van boeken (meer boeken lezen dan 2019, daarin heb ik echt ZO weinig gelezen een unicum voor mij met m’n meestal rond de 50 boeken – kom volgens mij nu net aan 10) Daarbij wil ik graag aan mezelf gaan werken. Mijn zwangerschap heeft erin gehakt en wil mentaal daar wat aan gaan doen (zwangerschapshormomen zijn een bitch)

  1. Klinken stuk voor stuk hele mooie doelen waar je ook heel veel voldoening uit gaat halen. Dat kan ik niet voorspellen, maar het zijn wel allemaal waardevolle doelen. Ik kan me wel voorstellen dat zwangerschapshormonen de boel heel moeilijk kunnen maken. Als ik denk aan wat hormonen tijdens de ongesteldheid kunnen doen… Succes met je doelen!

 2. Die op tijd op de rem trappen, da’s hier ook een groot werkpunt & belangrijk voornemen voor 2020. En een eigen boek uitbrengen ook een grote droom, ik heb intussen al zeker tien verhalen geschreven en ooit eentje opgestuurd naar zeven uitgeverijen, overal geweigerd, maar ooit waag ik misschien opnieuw mijn kans… en tot dan is het schrijven gewoon voor mezelf, puur voor mijn plezier!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: