Wat houdt HSP zijn in? Mijn ervaringen en uitleg

Hoi allemaal! Ik wil in de toekomst iets meer over hoogsensitief zijn schrijven, oftewel HSP* zijn. Vroeger heb ik al eens uitgelegd wat het inhoudt, maar dat artikel is al wat ouder en ik wilde het graag wat nieuw leven inblazen. Dus vandaar, een nieuwe uitleg en een nieuw artikel. Ik schrijf dit uit eigen ervaringen, dus ik heb geen weken wetenschappelijk onderzoek gedaan. Moge dat duidelijk zijn, maar ik denk dat je dat wel doorhad. Let’s go!

Bron: Pinterest

 

Het draait allemaal om prikkels binnenkrijgen, en die krijgen we allemaal. Prikkels zijn signalen die je krijgt van je zintuigen. Alles wat je hoort, voelt, ziet, proeft en ruikt. We hebben allemaal geleerd in de basisschool wat de zintuigen zijn en welke dingen ze voortbrengen. We krijgen ze allemaal binnen. Maar goed ook. Stel je voor dat je keuken in brand staat en je het niet eens ruikt. Prikkels kunnen ook van binnenuit komen. Mensen denken altijd dat prikkels van buiten komen (en ik dacht het eerst ook). Maar je gedachten en gevoelens zijn ook prikkels. Ze komen dan alleen van binnen en niet van buiten. Klinkt vrij logisch.

Iemand die hoogsensitief is krijgt die prikkels veel harder en dieper binnen. En ook is hij of zij daar veel gevoeliger voor. Ook waar het bij sommigen stopt aan ontvangen, krijgt een HSP nog veel meer binnen. Soms kan een geringe lichaamsbeweging al een alarm doen afgaan en daarmee weten we dat er iets scheelt. Sfeerveranderingen, wat anderen voelen of doormaken. Het zijn dingen die mee binnenkomen. Dat is ook een stuk heel veel empathie en ik weet ook wel dat er nog mensen zijn die dat kunnen. Maar langt niet iedereen. Het lijkt heel mooi om de wereld zo intens en diep te ervaren, want je staat er altijd middenin. Ik zal niet zeggen dat ik het niet mooi vind. Maar geloof me, dat kan ook enorm vermoeiend zijn. En ik ben niet de enige die dat zegt. Iemand die niet hoogsensitief is kan ook wel gek worden van die prikkels en dan heb je te veel aan je hoofd en wil je rust. Voor ons werkt dat net hetzelfde. Het enige verschil is dat het veel sneller gebeurt. Dat heet dan overprikkeld zijn. Dan kruip ik het allerliefst weg met een boek of ga ik een uurtje tekenen. Maar iedere persoon heeft zo zijn eigen manieren om te ‘ontprikkelen’. Soms raken we ook van de gekste dingen overprikkeld, dingen die je je niet kan voorstellen. Ik weet nog dat een tijd terug de lamp in de slaapkamer vervangen werd, dat is ook de kamer waar ik het meest ben in huis. En ik kreeg er hoofdpijn van, ik werd er irritant van. En toen die lamp vervangen was door een andere was het probleem opgelost.

Ik weet dat het heel vermoeiend kan zijn om niet te weten dat je hoogsensitief bent, want je hebt geen idee waarom jij uitgerekend zo overgevoelig reageert op zaken waar anderen geen problemen mee lijken te hebben. Ik heb mezelf zo vaak gek of gestoord verklaard. Tot ik wist wat het werkelijk was. Ineens was het ontbrekende stukje daar en mijn puzzel was compleet. Ik heb er in de jaren mee geleerd om te gaan en wat ik beter wel en niet kan doen. Maar geloof me, ook ik loop wel nog eens tegen de lamp en er zijn momenten dat ik het vervloek. Maar he, dat is het leven toch? Natuurlijk draait het om veel meer dan die prikkels alleen, hoewel je de dag van vandaag ook hoogsensitief bent als je je heel sterk herkent in een of twee eigenschappen. Ik ken mensen bij wie dat het geval is.

Had jij ooit al eens gehoord van HSP?

* HSP is de afkorting van hoogsensitief persoon. Oorspronkelijk komt het van de Engelse benaming; High Sensitive Person

4 thoughts on “Wat houdt HSP zijn in? Mijn ervaringen en uitleg

  1. Ik weet niet of ik hoogsensitief ben maar ik merk wel dat ik teveel prikkels er voor zorgen dat het teveel voor me wordt. Ik kan soms echt ongemakkelijk worden wanneer ik iets op televisie zie of lees dat ik heel erg vind. Daardoor kijk ik al heel lang niet meer naar het nieuws. Ik leef heel erg mee met anderen en vind het dan erg dat ik hen niet kan helpen. Eén van mijn favoriete quotes hierover is de volgende … it is both a blessing and a curse to feel everything so deeply. Want het is inderdaad heel dubbel. Enerzijds zorgt het ervoor dat je enorm kan genieten van heel kleine zaken maar evengoed kunnen heel kleine gebeurtenissen een grote negatieve impact op je hebben.

  2. hi Nikita! Ik kom hier terecht via het Knuffelpost-blogbericht van Zwartraafje. Jij hebt een kaartje van mij ontvangen, maar ik had geen idee dat je zo’n fijne en herkenbare blog hebt.
    Zelf weet ik van rond mijn 21ste dat ik HSP ben, en veel stukjes vielen op hun plaats. Het blijft een zoektocht van jezelf leren kennen, en weten hoe je met bepaalde situaties om moet gaan. De voorbije weken (met de Corona-dingen, en thuiswerken, en nooit alleen zijn) merk ik dat ik het heel erg lastig heb met alle overprikkeling. Maar weten hoe dat komt, is al veel. Het is kwestie van zo veel mogelijk rustmomentjes in te proberen bouwen, want ik kan alleen tot rust komen als ik alleen ben en als het stil is.

    1. Toen ik je naam zag wist ik direct dat jij het was. Maar je complimenten zijn zo mooi! En je verhaal heel herkenbaar. Ik merk net als jij dat ik veel meer overprikkeld ben door Corona. Op een andere manier, want ik werk in een supermarkt en daar is het nu gewoon echt druk. Maar ook, normaal heb ik in het weekend de kamer wel eens voor mezelf (ik slaap met mijn zusje op kamer) want mijn zusje is weg met vriendinnen. Maar dat kan nu niet. En hoeveel ik ook van mijn zusje hou, ik mis die momenten wel van alleen zijn. Het is inderdaad een kwestie van rustmomentjes proberen in te bouwen. Het is niet anders. En niet te hard zijn voor jezelf, dat is ook belangrijk. Het komt op een dag wel allemaal weer goed.

      1. Niet te hard voor jezelf zijn, dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan vind ik :-). Maar zoals je zegt: het komt allemaal wel goed, en er zijn zeker ook positieve kanten aan deze periode!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: