Het is oke om meer tijd nodig te hebben

Hoi allemaal!  ‘t Leven voelt heel vaak als een race tegen de klok voor mij. Of gewoon een wedstrijdje om ter snelst. Als kind deden we dat, om ter snelst naar de andere kant van de speelplaats lopen. En als je de eerste was, was je de held van de speeltijd die dag. Ik heb het gevoel dat die ‘fase’ nooit echt weggetrokken is want hoe sneller je dingen voor elkaar krijgt, hoe meer respect mensen voor je hebben. Maar weet je, het is gewoon dik oke om dingen op jouw tempo te doen. Of om zoals ik het zeg; meer tijd nodig te hebben dan een ander. Dat maakt je anders. Maar dat is allemaal prima. Als je maar gelukkig bent. 

img_1138

Hoewel ik al bijna twee jaar geleden ben afgestudeerd (niet te geloven…) en ik toen mijn felbegeerde diploma kreeg, voelt het nog steeds allemaal nieuw. Die volwassen wereld. Natuurlijk was ik achteraf nog een half jaartje student, maar niemand kon voorspellen dat dat te zwaar ging worden. Niemand kon voorspellen dat ik bijna een jaar geleden naar de studiebegeleiding stapte met de beslissing dat ik ermee ging stoppen. En toch heb ik het gedaan. Heb ik het me beklaagd? Nee, want ik ben gelukkig nu. Alles beter dan ongelukkig studeren.

Ik heb door de jaren heen wel het een en ander meegemaakt waar ik van aan het herstellen ben en soms gaat dat echt traag. Maar weet je, verwerken van dingen doen we allemaal echt op ons eigen tempo. De een is rapper met inzichten en omgang weg dan de ander. We zijn mensen, geen robotjes. Bij robot kan je eens aan de vijzen draaien of bij een auto kan je de benzine aanvullen en het werkt weer. Maar zo werkt het niet voor de mens. Misschien is dat maar goed ook. Je kan wel aan de motor sleutelen en hem bijstellen voor de toekomst. Maar bij een auto is dat in een uurtje gefixt (ik heb geen idee, ben geen mechanieker)  Terwijl wij mensen zijn. De een doet er een half jaar over, de ander jaren. Het hangt er natuurlijk ook allemaal van af wat je hebt meegemaakt en de gevolgen daarvan. Maar ‘t is niet omdat je er langer over doet dan een ander, dat je een mislukkeling bent. Want je snelheid bepaalt niet wat je waard bent. Dus of je je doelen nu bereikt in een jaar of in vijf jaar, het maakt allemaal niet uit. Zolang je maar gelukkig bent. En als jij gelukkig bent met een parttime job en een simpel leven, who cares? Waarom zouden we allemaal ambities moeten hebben om bankdirecteur te worden en stinkend rijk te worden. Keep it simple en doe wat je gelukkig maakt. En vooral, doe het op jouw tempo. Want er is niks dat je je meer beklaagt dan je mentale gezondheid pushen. Geloof me, daar draag je over een paar jaar zeker de gevolgen van. Dus take it easy. Dus laat je niet gek maken door de snel racende maatschappij en laat je niet gek maken door anderen. Neem de dingen op jouw tempo. Dan weet ik zeker dat je er wel uitkomt.

Neem jij altijd je tijd om de dingen op jouw tempo te doen? 

4 thoughts on “Het is oke om meer tijd nodig te hebben

  1. Ik heb ook links en rechts wat dingen meegemaakt en sommige zijn al ruim 8 jaar geleden en toch doet het nog veel met je. Ik weet ook niet of je er ooit helemaal vanaf komt, je moet het proberen een plekje te geven en blij te zijn met het leven wat je op dit moment hebt.

    1. Ik vind het erg om te horen dat jij ook wel het een en ander hebt meegemaakt. Het leven kan echt moeilijk zijn. Weet je, jouw reactie vind ik ook heel mooi. Het geeft een soort geruststelling dat ik niet de enige ben die ‘struggelt’ met het verwerken van het verleden. Ik dacht altijd dat ik de enige was maar blijkt dus weer eens van niet. Ik vraag mezelf ook af of ik alles wat ik heb meegemaakt ook ooit helemaal verwerkt zal hebben. Ik heb het idee dat het altijd een litteken zal zijn, misschien wel vaag. Maar het zal er altijd zijn. Dankjewel voor je openhartige reactie! 🙂

  2. Ik snap heel erg wat bedoelt. Soms kan ik ook echt denken: “Dat is echt al zo lang geleden, hoezo heb ik dat nog steeds niet helemaal verwerkt?”. Maar sommige dingen laten nu eenmaal diepe sporen na en jezelf pushen gaat heus niet helpen om het beter een plaats te geven. Het is zoals je zegt: sommige dingen vragen nu eenmaal tijd, hoe stom dat vaak ook is. Dag per dag, stapje voor stapje.

    1. Bedankt voor je reactie. Maar wat je schrijft is wel herkenbaar, het is ook precies wat ik bedoelde met mijn artikel. En daarnaast heb je echt helemaal gelijk. Jezelf pushen en forceren helpt niet. Integendeel. Dit kun je net als je zegt maar op een manier aanpakken; stap voor stap. Maar je reactie is wel een mooie reminder voor mij en misschien andere mensen ook 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: