Wat niemand je vertelt over HSP zijn

Ik ben hoogsensitief, en meeste van de tijd ben ik daar heel blij mee. Het is ook een hele mooie eigenschap, als je weet hoe je ermee om moet gaan en hoe het een kracht kan worden. Je hoort de term hoogsensitiviteit ook steeds meer, maar dat is omdat het steeds meer in de media komt. Ik ontdekte zelf zo’n zes jaar geleden dat ik HSP ben. Door die jaren heen heb ik wel het een en ander geleerd over de eigenschap, ook voor mezelf. Maar in de media komt HSP vrijwel altijd als kracht en goed ding voor. Uiteindelijk is het dat ook wel. Maar er is ook een andere kant. Eentje die je er helaas moet bijnemen. Net zoals iedere karaktereigenschap heeft ook deze zijn nadelen. Ik wilde daar graag eens over praten met jullie. Als je niet weet wat HSP zijn inhoudt, dan heb ik er al eens eerder iets over verteld. Dat artikel kan je hier vinden.

★ Soms veel te veel inlevingsvermogen

In een wereld waar bijna iedereen voor zichzelf leeft is dit zo mooi. Helaas zit de wereld ook zo in elkaar. Ik zeg niet dat er geen goeie mensen meer zijn, maar het leven is veel veranderd tegenover vroeger. En dat zeg ik terwijl ik pas 23 ben. Ik voel andermans stemmingen, ik weet meestal vrij snel wat het probleem is en hoe ik iemand kan helpen. Heel mooi, want ik ben ervan overtuigd dat de aardbol dat nodig heeft. Maar ik kan daar zo in opgaand dat ik mezelf vergeet. In de middelbare was dat nog veel erger, nu heb ik geleerd om ook voor mezelf te kiezen. Het is een valkuil voor velen, jezelf niet vergeten. Ik denk in het algemeen als je een goed hart hebt. Maar wij voelen stemmingen aan en dat maakt het nog veel verleidelijker om iemand te helpen.

Overvloed aan perfectionisme

Als je HSP bent, zit de kans er vrij groot in dat perfectionistisch bent. Ons oog valt snel op details en verandering. Het is een eigenschap met veel voordelen. Ik heb er jaren mee gevochten, maar perfectionisme kan heel vermoeiend zijn. Vooral als er geen rem op zit. Uiteindelijk kan je nog zo perfectionistisch zijn als je wilt, je zal nooit perfect zijn of iets wat je maakt of schrijft zal dat ook niet zijn. Dat hoeft ook niet. Dingen zijn mooier als ze uniek zijn. Maar het feit dat je iets zo goed wilt doen, is wel een kracht. Zolang het niet in overdrive gaat. Dat gaat het vaak wel, ook dat is een valkuil. Want dan kan je enorm onzeker worden, en valt je plezier ook weg.

Prikkels en overprikkeling

Hier zou ik een boek over kunnen schrijven. Ik zeg altijd dat ik met mijn twee voeten in de wereld sta door mijn gevoeligheid. Alles komt binnen. Stemmingen, muziek, geuren, kleuren, smaken en ga zo maar door. Het komt intens binnen. Ik vind dat mooi, zou het niet anders willen. Het moment dat ik een liedje aan het luisteren ben dat ik mooi vind en zo intens geniet van de melodie, stem en tekst? Give me more. Ik raak ook heel gemakkelijk overprikkeld en dat vind ik het lastigste aan HSP zijn. Na al die jaren heb ik wel een paar ‘trucjes’ maar het blijft lastig. Dit is een van mijn valkuilen.

Dingen loslaten is de hel

Ook dat is een herkenbaar iets. Loslaten wat geweest is. Ik denk het beste voorbeeld dat ik nu kan geven is mijn middelbare schooltijd. Ik heb heel lang moeite gehad met het loslaten van die tijd, meer dan anderen. Dat komt natuurlijk omdat ik daar zo graag was. Nog steeds kijk ik ieder jaar uit naar de opendeurdag in april, die helaas dit jaar is afgelast. Ondertussen gaat het beter met loslaten, ik ben gelukkig met mijn werk. Nu zie ik het niet meer als een gemis. Eerder als een warme herinnering. En dat is zo, want als ik word herinnerd aan een momentje in de klas of wat dan ook, krijg ik een heel warm gevoel in mijn hart. Maar loslaten is een dingetje, hechten aan het vertrouwde. Ook dit is waarschijnlijk herkenbaar voor velen.

5 thoughts on “Wat niemand je vertelt over HSP zijn

  1. O zo herkenbaar! Ik vind het wel fijn dat veel mensen hoogsensitiviteit leren kennen, en veel mensen er ook voor uitkomen dat ze ‘het hebben’. Dat gevoel niet alleen te zijn, dat doet al veel.
    De overprikkeling, daar heb ik echt veel last van. Tijdens Corona was het nog erger, maar dan vooral omdat ik weinig momenten vond om me terug te trekken en op te laden. Ik was zelden of nooit alleen. En dat perfectionisme, daar kan ik een boek over schrijven… Een vloek en een zegen :-).

    1. Ik ook! Vroeger moest ik eerst een hele uitleg doen als ik zei dat ik HSP ben, maar nu beginnen mensen zelf al te denken omdat ze er van gehoord hebben. En ja, overprikkeling tijdens Corona was enorm herkenbaar. Ik werk in een supermarkt natuurlijk en het was vrij pittig. Ik ben echt soms dagen uitgeput thuisgekomen. Mijn zusje slaapt geregeld bij vriendinnen en dan heb ik de kamer voor mezelf en dat vind ik af en toe wel fijn. Maar tijdens Corona mocht dat dus niet. Het is fijn om te weten dat er mensen zijn die zeggen: he, dat heb ik ook. Doet zoveel deugd

  2. Voor mij ook herkenbaar. Ik vind het ook fijn dat het meer en meer gekend wordt, ook wel belangrijk eigenlijk want dat zorgt voor meer begrip. Qua loslaten het vooral moeilijk met negatieve dingen loslaten. Ik kan echt nog maanden zitten denken aan hoe ik me op een bepaald moment heb gedragen of wat ik tegen iemand gezegd heb terwijl dat totaal nutteloos is.

  3. Dat teveel inlevingsvermogen is vaak het lastigste voor mij. Ik voel zoveel aan, zoveel negatieve vibes, en ik betrek dat heel snel op mezelf. Ik internaliseer het wel allemaal en zal het zelden delen, wat me vaak een opgehoopte berg negatieve gevoelens bezorgt. Hatelijk.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: