Hoe is is het om terug online te zijn? En tips om zelf te detoxen

Zoals jullie allemaal wel weten, ik ben terug actief op social media. Een maand eerder dan gepland. Nu zijn we anderhalve week later en ik wilde graag vertellen hoe dat nu voelt en is om terug online te zijn. Ik ben van plan over een maand terug een update te geven, want ik ben best wel benieuwd of mijn gedrag dan anders is of niet. Let’s go!

Het voelde eerst en vooral gek. Ik heb ineens weer de apps van Facebook, Instagram & Snapchat op mijn telefoon staan. Toch ben ik blij dat ik terug actief ben. Ik begon het oprecht te missen. En dan denken mensen van ja, maar had dan toch een maand nog doorgebeten. Ik had geen zin meer. En het was niet uit verslavings-richting of wat dan ook, want dan zou ik dat gevoel gewoon genegeerd hebben. Ik voelde dat het goed was om nu terug te keren. En daar heb ik ook nog steeds geen spijt van. Ik merk wel dat mijn denken en omgang met social media veranderd is. Een stuk relaxter geworden. Dat was een van mijn bedoelingen met deze detox. En daar ben ik heel blij mee.

Ik kan gemakkelijker een halve dag of een hele dag offline zijn als ik daar nood aan heb. Wanneer ik overstuur ben of down dan blijft mijn social media dicht. Helaas voor mij heb ik dat principe al moeten toepassen afgelopen week, maar dat hoort er bij. Vroeger was ik in paniek want ik was bang dat ik belangrijke dingen ging missen. Nu heb ik zoiets van ‘je bent iets van 10 maanden offline geweest, die dag erbij is niet zo erg‘. En ook gewoon, ik heb door die tijd offline te zijn geleerd dat er zoveel meer is dan alleen maar je scherm. Natuurlijk wist ik dat wel al, maar het heeft me dat nog meer duidelijk gemaakt. Daarnaast heb ik geleerd om te posten wat ik wil. Ook als een ander die dingen stom vindt. Door die detox heb ik geleerd echt mezelf te zijn, maar ook geleerd dat het niet nodig is om zoveel te piekeren over of je wel leuk overkomt als je een bepaald iets online zet. Weet je, als jij blij wordt van elke dag op Facebook te slingeren welke serie je aan het kijken bent of welk boek je aan het lezen bent, ga je gang. Niemand heeft gezegd dat dat niet mag.

Ik heb ook voor mezelf een paar ‘richtlijnen’ opgesteld om dat goeie en fijne gedrag rond social media te behouden. Vooral nu ben ik benieuwd of ik dat over een maand nog steeds ga kunnen zeggen. Dat ligt natuurlijk binnen mijn eigen handbereik, maar we zullen zien. Ik geef toe dat ik al best wel vaak ‘regeltjes’ heb opgelegd om mijn gedrag in toom te houden en dat dat dan faalde. Maar misschien heeft die tijd offline wel echt geholpen.

Geen social media tijdens het eten (Youtube mag wel als ik alleen eet)

Geen social media voor negen uur ‘s morgens en na tien uur ‘s avonds

Social media op mijn treinritten beperken

Geen social media als ik overstuur, down of in paniek ben

Ik heb limieten ingesteld in de apps, eens die bereikt zijn is het gedaan voor de rest van de dag

Tips om zelf een social media pauze te doen?

Begin simpel
Ik ben meteen cold turkey een jaar offline gegaan, voor mij was dat het beste. Je kan echter simpel beginnen. Je kan beginnen met limieten werken. Vandaag mag je twee uur op social media, morgen één uur, de dag erna een halfuurtje. En daarna niet meer voor een tijd. De tijd dat je offline wil blijven kan je zelf kiezen. Een jaar, half jaar, een maand, drie maanden…

Werk met duidelijke regels en doelen
Maak voor jezelf duidelijk wat mag en niet mag. Zo hoef je niet te twijfelen en wordt valsspelen lastiger. Je kan nog steeds Messenger en Whatsapp gebruiken als je dat wilt. Vertel ook aan jezelf hoe lang je offline wil blijven. Dat maakt het makkelijker om vol te houden.

Leid jezelf af als je de drang hebt om toch te kijken
Ik heb heel vaak verteld dat het vlotjes ging, dat ik er geen last van had. De drang om toch eventjes je social media te checken. Ik heb er wel vaker last van gehad. En ik ontdekte dat dat vaak gebeurde op momenten van verveling en ik eigenlijk gewoon iets moest zoeken waar ik me mee bezig kon houden. Dat kon bloggen zijn, lezen, tekenen, een serie kijken. In ieder geval alles behalve toch naar mijn social media gaan. Dus als je toch wilt online gaan, is het vaak uit verveling. Zoek een waardevolle hobby die je echt leuk vindt, en dan zal je je social media snel vergeten.

Wees niet boos als het mislukt
Voor mij waren die tien maand een succes. Maar het kan ook zijn dat het bij jou niet zo vlot gaat. Wees niet boos op jezelf. Je hebt het geprobeerd. En wees trots op de tijd dat je wel hebt volgehouden. Ik ben niet boos op mezelf dat ik op de laatste momenten toch heb opgegeven. Ik ben blij met de tien maand die ik heb gedaan. Want dat is meer dan velen zouden volhouden. En de doelen die ik ermee wilde bereiken, zijn bereikt.

Hou je doel of ‘missie’ voor ogen
De meeste mensen gaan in detox voor een reden. Ze willen meer rust, van hun verslaving af, meer in het nu leven. Allemaal heel mooie doelen. Het hielp mij heel vaak om te denken aan die doelen. Ik wilde meer rust en ik wilde minder afhankelijk zijn van social media. Het idee van van meer rust heeft me altijs gemotiveerd en nu ik zo relaxed met social media omga ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Je doet die detox waarschijnlijk niet voor niks, dus schrijf op wat je graag wilt bereiken. En als het eens lastig gaat, kijk er dan eens naar.

Heb jij nog tips om goed om te gaan met social media?

%d bloggers liken dit: