Lichtpuntjes uit 2020

Hi allemaal. Laten we zeggen dat we toen we met veel toeters en bellen het nieuwe jaar aankondigden dat niemand had verwacht welk rampjaar het zou worden. Ja, er was al sprake van corona. Maar dat de hele boel zou dichtgegooid worden voor onbepaalde tijd. Dat we niet meer op restaurant zouden mogen, de mensen die we het allerliefste zien en tijdje enkel door scherm zouden kunnen ontmoeten. Het was een bizar jaar en toch is het alweer bijna voorbij. Het is nog relatief snel gegaan. Al denk ik dat ik dat zeg omdat mijn werk natuurlijk nog gewoon doorging. Het is heel verleidelijk om nu te gaan klagen over wat allemaal wegvalt en volgens mij is dat ook heel menselijk. Maar ik wil graag in 2021 wat positiever in het leven staan, dus misschien is dit al een mooie oefening voor als het echt zover is. Want ja, ondanks alle bizarrigheid (is dat een woord?) waren er ook voor iedereen in 2020 waarschijnlijk lichtpuntjes. Ik ga het vandaag hebben over de mijne.

Photo by The Ian on Unsplash

Vast contract!
Nog net voor de lockdown en eigenlijk al begin 2020 kreeg ik te horen dat ik mijn vast contract zou krijgen. Of ja, krijgen. Ik heb er natuurlijk wel voor gewerkt. Zo’n dingen krijg je nu eenmaal niet in je schoot gesmeten. Ik was heel blij en nog steeds, want ik heb een simpele job in de supermarkt. Maar wel met de beste collega’s en een baas waar ik heel dankbaar voor ben. Als de dag zou komen dat mijn lijf zegt dat het niet meer kan zo, zal dit een van de zwaarste beslissingen worden die ik zal moeten maken. En die ga ik ook zo lang mogelijk uitstellen, daarin ben ik vastbesloten. Maar ja, dit was natuurlijk een van de leukere dingen in 2020. Wat was en ben ik daar trots op. Zeker na mijn mentale rompslomp na de hogeschool was het een hele uitdaging om weer op de werkvloer te staan. Maar het lukt me.

Toch mijn verjaardag kunnen vieren
Ik heb geen feestje gegeven, dat doe ik nooit. En dan nog, het mag niet. Maar wat ik wel heel graag doe, is op mijn verjaardag iets gaan eten met de mensen die ik graag zie. Op mijn verjaardag was ik thuis, en het was iets van 30 graden dus het weer zat zeker mee. Maar de horeca was toen open. Weliswaar met de nodige maatregelen, maar het was er. Ik hou van de Jilles, wat een hamburgerrestaurant is. Een hele rare favoriet voor iemand die bijna nooit een burger bakt in de pan. Maar ze hebben daar gewoon hele lekkere combinaties en hun burgers zijn gewoon echt goed. Hun salades ook trouwens. Ik mis het wel, nu de horeca dicht is. Maar gelukkig bestaat Deliveroo ook nog. Ik heb toen die dag met m’n beste maat daar gegeten voor de lunch en ik weet het nog als gisteren. De dag erna moest ik wel werken, maar ik was vrij in de namiddag. En toen ging ik ‘s avonds pizza eten met mijn beste vriendin en daarna deden we nog een terrasje. Het was zo gezellig en absoluut een van de fijnste momenten van 2020.

Heel veel wandelen
Als ik nu naar buiten kijk regent het en is het koud. Niet echt wandelweer en dat vind ik wel jammer. Ik heb namelijk wel ontdekt hoe rustig ik word van de natuur en mijn muziek. Die combinatie is echt goud waard. Er zijn genoeg mensen die gaan wandelen als het zo’n stom weer is, maar ik niet. Uiteindelijk krijg ik het koud en krijg ik pijn. En dat is allesbehalve ontspannend. Dus nee, ik ben geen zo’n mens dat zaagt bij regen als ze erdoor moet. Het heeft wel degelijk effect op me. Al zijn er wel ergere dingen dan de regen buiten, dat is ook weer waar. Maar ik heb heel veel gewandeld afgelopen jaar en het was fijn. Soms alleen, soms met andere mensen. Het was gezellig.

56 hele mooie boeken gelezen
Oke, ik kan wel zeggen dat er boeken tussen zitten die ik liever had overgeslagen, maar over het algemeen heb ik wel hele toffe boeken gelezen. Misschien eens een lijstje van maken. Gelukkig heb je voor lezen enkel een boek nodig. De bibliotheken zijn een tijd gesloten geweest, maar zij hadden een oplossing. Ik ook. Ik heb toen een tijd een abonnement genomen op Kobo Plus om dat te compenseren. Nooit gedacht dat digitaal lezen zo geliefd zou worden. Er kan niks tegen een fysiek boek, maar dit was wel een fijne oplossing. Vooral de eerste maand van de lockdown heb ik iets van 8 boeken gelezen en dat is echt insane. Het is zeker geleden van 2018 ofzo dat ik daarin ben geslaagd. Ik kon het zelf ook niet goed geloven. Nu doe ik het met gemiddeld 3-4 boeken per maand, maar das ook nog steeds een mooi aantal. En ik heb mijn leesdoel gehaald! Momenteel staat het aantal op 56, maar mijn huidige boek is bijna uit dus ik denk dat ik er nog wel een 57 van kan maken dit jaar. Niet slecht als je weet hoeveel impact corona dit jaar had op ons leven, maar ook mijn eigen situatie natuurlijk.

Onze combimagnetron in huis
Lang hadden we geen oven en op zich konden we daar prima mee omgaan. Je leert daarmee leven en standaard de dingen voor de oven in de winkel negeren. Maar ik heb ook het koken ontdekt in 2020 en veel recepten beginnen met: verwarm de oven voor op… en dan vloek ik inwendig. Want dat gaat dus niet. Nu wel! En niet alleen daarvoor. Broodjes afbakken, croissantjes afbakken. Het zijn kleine dingen die mijn dag wel maken. Maar ook, nu kan ik mijn kookskills verder uitbreiden en daar geniet ik enorm van. En met mijn zusje heb ik ook al eens cake gebakken, daar heb ik ook van genoten. We hebben ook echt keihard gelachen ermee. It’s the little things in life kiddo’s.

Mijn liefde voor koken
Een liefde waarvan ik niet wist ik dat ik ‘m had. Echt. Tijdens de lockdown had ik ook veel meer tijd natuurlijk. Ja, ik bleef aan het werk want ik werk in een essentiële sector. Maar op mijn vrije dagen was er plots ook niks meer te doen. Een keer snel de stad in was niet meer mogelijk en laat staan met twee mensen. Net als vele andere dingen waar ik normaal gezien mijn tijd mee vul. We moeten het nemen zoals het is, maar leuk is het zeker niet altijd. Door die vrije tijd begon ik veel meer te koken en dat is een liefde die gaat blijven. Soms is het stressen of mijn receptje wel gaat lukken of niet, maar het komt altijd goed. En al zeg ik het zelf, lekker ook. Ik kruid al wel eens iets te pikant af, maar kom. We zijn allemaal mensen he. Meestal zijn mijn kooksels voor herhaling vatbaar, en ik ben niet de enige die dat zegt.

Nieuwe lay-out en officiële blognaam
In 2020 deed ik ook en paar aankopen voor mijn blog. Ik kocht een thema aan, een eigen domeinnaam en ik veranderde de naam ook. Dit is ook de naam die gaat blijven, ik ben er heel blij mee. Misschien lacht een Nikita uit de toekomst me vierkant uit omdat ik ondertussen al dertig keer van naam terug ben veranderd. Maar dat kost me dan wel een nieuw domein ook dus ik denk het niet. Ik zie mezelf nog niet zo rap van naam veranderen. Maar ja, dit was ook een hoogtepuntje in 2020.

Digitaal tekenen!
In 2020 begon ik ook met tekenen op de iPad. Door mijn collega kon ik voor een koopje een nieuwe iPad en een pencil aanschaffen, die ondertussen nogmaals vervangen is. Een van de beste dingen die me in dit jaar is overkomen, want digitaal tekenen is minder belastend voor mijn pols en dus ook beter. Daardoor kan ik nog steeds naar hartelust tekenen. Want echt, ik zou niet weten wat ik zou doen zonder tekenen. Natuurlijk mis ik mijn stiftjes en papier ook wel, maar het is beter dan niks. Digitaal tekenen is wel iets helemaal anders dan normaal tekenen, maar het lukt prima. Al zeg ik het zelf!

De keren dat ik toch kon afspreken
Tussen de lockdowns door zijn we er wel in geslaagd om een paar keer af te spreken met vrienden. Het was weinig, maar ik heb ze wel gezien. Mijn ene maat zit in de zorg en die is bekaf nu, met alle respect. Maar dat maakt het niet gemakkelijker om af te spreken met elkaar. Gelukkig is het ons een paar keer gelukt en van elke keer dat het lukte heb ik intens genoten. Grappig hoe hard je die dingen waardeert als ze ineens van je worden afgepakt. Ook met mijn beste vriendin sprak ik een paar keer af, ook tussen de lockdowns door. Het waren altijd fijne momenten die ik koester met mijn hart.

Terug online zijn
Een beetje vroeger dan gepland keerde ik terug op mijn social media. Ik had nog iets meer dan een maand te gaan. Maar ik had er genoeg van en dus heb ik toen ook gewoon het gelaten. Niet dat dat zo’n grote ramp is. Ik merk wel verschil in mijn gedrag en dat was de bedoeling. Social media doet me veel minder. Niet dat het me nu echt helemaal koud laat, maar het neemt mijn leven niet meer over. En dat was het doel van mijn pauze. Ik ben ook wel blij terug online te zijn, want ik zei het al vaker: niet al mijn ervaringen met social media zijn negatief. Dus ook dit was een memorabel momentje in 2020.

Alle steun die ik kreeg van heel veel lieve mensen
Naast de pandemie waaide er door mijn leven ook nog een andere storm. Ik ben misschien chronisch ziek. En hoeveel ik ook probeer daar niet mijn dag door te laten bepalen, het heeft wel een impact op me. Vrij logisch denk ik zo. Gelukkig ben ik niet alleen en heb ik heel veel lieve mensen om me heen die me helpen en steunen. Die liefde heb ik keihard gevoeld in 2020 van heel veel dierbare mensen en daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor. Het is grappig hoe zo’n bizar jaar ervoor zorgt dat je dat ineens ziet. Dat zag ik voordien ook wel, maar ik denk dat we wel mooie lessen uit de pandemie kunnen halen ook. Zoals Metejoor zo mooi zingt: en ik besef nu weer wat er echt belangrijk is. Hopelijk onthouden we dit’.

Wat waren jouw lichtpuntjes in dit bizarre jaar?

6 thoughts on “Lichtpuntjes uit 2020

  1. Dat zijn een heleboel mooie dingen die je daar opnoemt, Nikita! Fijn om te lezen dat je ook fijnen herinneringen aan dit jaar hebt. Alvast fijne feestdagen!

  2. Wat een mooie post. Fijn om stil te staan bij alles wat er wel was, he? 🙂 Voor mij waren mijn nieuwe huis en nieuwe baan echte lichtpuntjes!

  3. Wat een hoop boeken heb je gelezen! Voor mij een karig jaar qua films en boeken… Hoop nog een aantal bij te kunnen schrijven op m’n lijstje deze vakantie tot nieuwjaar…

    Mooie blogpost vol met prachtige momenten. Heel erg dierbaar, vooral in zo’n hectisch jaar.

  4. Wat een mooie terugblikpost Nikita. Ik ben heel blij dat je ook in dit gekke jaar vol bizarrigheid (geen flauw idee of het een correct woord is maar ik ga het toch ook gebruiken vermits het perfect bij 2020 past) fijne lichtpuntjes tegenkwam. Die doen nu nog meer deugd hé.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: