Hoogsensitief Persoon Tag

Hi allemaal! Zoals de naam van mijn blog al doet vermoeden, ik ben hoogsensitief. Dat weet ik al een hele lange tijd, het is ook iets wat ik geaccepteerd heb en wat de dag van vandaag mijn kracht is. Ik kwam een tag tegen rond HSP zijn die ik graag wilde invullen.

⭐️ Op welke leeftijd ontdekte jij (ongeveer) dat je een HSP bent?

Ik was zestien als ik me niet vergis. Ik zat in het vierde middelbaar, ook al een paar keer commentaar gehad van mensen dat ik te dramatisch reageer op bepaalde situaties. Er was toen ook net een dierbare overleden dus zo gek was het niet. Maar ik wist ook ergens dat dat diepe voelen niet alleen van dat overlijden kwam. Toen ik door internet op de term HSP ben gestuit, ging er een wereld voor mij open. Ik twijfelde in het begin wel, maar de dingen die ik las waren echt heel herkenbaar. Nu zijn we acht jaar later en twijfel ik daar niet meer aan.

⭐️Wat voor HSP type ben je; een Rustzoeker of Sensatiezoeker?

Ik ben een Rustzoeker. Ik hou wel van nieuwe dingen proberen maar het liefst heb ik mijn eigen omgeving. En een rustige omgeving. Ik ben ook gemakkelijk overprikkeld soms heb ik het idee, daar struggle ik ook nog steeds mee na zoveel jaar. Meestal ga je mij op een rustige plek vinden waar ik zelf muziek aan het luisteren ben en met een van mijn hobby’s bezig ben. Schrijven, lezen of tekenen. Dat zijn de drie grootste. Het idee van constant lawaai en drukte maakt me alleen al geïrriteerd door eraan te denken.


⭐️ Wat is als HSP jouw favoriete vakantie?

Ik heb denk ik niet echt een favoriete vakantie. Vaak betekent vakantie dat de hele rompslomp en drukte van werken en weg en weer crossen eventjes plat ligt en ik in het zonnetje de hele middag kan lezen. Of toffe dingen doen met de mensen waar ik van hou. Ik wil nog wel reizen in mijn leven, maar ik zou het denk ik niet aankunnen om voor altijd buiten Belgiëe te zijn. Voor mij zit het vaak in de kleine genietmomentjes.

⭐️ Wat vind je het leukste aan een HSP zijn?

Er zijn heel veel dingen die ik leuk of mooi vind aan HSP zijn. Maar ik denk dat een van de dingen die ik het mooiste vind ik dat ik alles zo diep voel. Ik heb altijd het gevoel dat ik midden in de wereld sta want ik merk alle intenties op, mijn oog valt meestal op de leuke en minder leuke dingen. Dat is soms heel vermoeiend maar ik zou het toch niet anders willen. Net als het feit dat ik me zo goed kan inleven in andere mensen, dat ik ze daardoor kan helpen en blij kan maken. Fantastisch. En hoe een klein gelukje als een compliment op mijn blog of de avondlucht met prachtige kleuren me zo intens gelukkig kan maken. Ik voel alles heel diep en dat is gewoon een zegen. Soms is het een vloek, maar heel vaak is het een zegen. Neem dat weg en je neemt echt meer dan de helft van de dingen weg die mijn leven zo bijzonder maakt.

⭐️ Weten familie en vrienden dat je een HSP bent?

De meeste mensen wel. Niet iedereen weet heel goed wat dat inhoudt, maar als de mensen die ik liefheb me eens raar aankijken om wat ik zeg of doe dan leg ik wel uit waar het vandaan komt. De meeste weten denk ik dat het betekent dat ik heel gevoelig ben en daardoor soms erger reageer op kleine dingen dan een ander. Dat is het niet helemaal in een notendop, maar zoals ik al zei. Als ik voel dat er uitleg nodig is dan geef ik die ook wel.


⭐️Verberg je wel eens je hooggevoeligheid?

Er zijn momenten dat ik dat deed vroeger als kind want ik was raar in veel mensen hun ogen. Nu niet meer. Het hoort bij me en als je met me wil omgaan moet je het erbij nemen. Al moet ik wel zeggen dat er situaties zijn waar ik het wel verberg uit bescherming. Maar dat is dan vaak omdat ik me niet comfortabel genoeg voel om me open te stellen.


⭐️ Heb je wel eens een opvallende reactie gehad?

Nee, niet echt. Of jawel, mensen die vanzelf zeiden dat ze wel wisten dat ik HSP ben. Maar dat komt meestal wel van mensen die zelf kennis hebben of het zelf zijn. Maar gelukkig heb ik er niet heel veel negatieve reacties aan overgehouden of iets opvallends.


⭐️ Heb je familie/vrienden die ook een HSP zijn?

Ja. Ik ken heel wat mensen die zelf ook HSP zijn, die het zelfs pas laat in de volwassenheid leerden. Wat eigenlijk ook wel fijn is, want soms het ik die erkenning dat ik niet raar ben wel eens nodig. Meestal weet ik wel beter en weet ik dat dat niet zo is. Maar dat stemmetje soms.


⭐️ Zijn er door jou mensen zich bewust van geworden dat ze ook een HSP zijn?

Voor zover ik weet niet. Als mensen ernaar vragen hoe het in elkaar zit dan leg ik dat wel mooi uit. Maar ik weet niet of uit die uitleg ooit al een conclusie is gekomen dat de ander misschien ook HSP is. Ik weet ook dat het soms nog te weinig besproken wordt in de media. Het is al een stuk beter, maar veel mensen weten nog steeds niet wat het inhoudt. Dat is ook de reden dat ik er zelf open over praat. Misschien op mijn blog iets minder omdat er op dit moment iets anders mijn leven inpalmt, maar dat komt vanzelf wel terug.

Ken jij iemand die hoogsensitief is?

Geef een reactie

2 thoughts on “Hoogsensitief Persoon Tag

  1. Ik blijf het mooi vinden hoe ge de moed hebt om uw eigen te durven zijn in deze (soms harde) wereld 💪 Zeker niet evident, en ik denk dat er een heleboel mensen zijn zoals jij maar er niet aan durven toegeven.

    So keep going! Doing great 🙌

    1. Merci! Tis inderdaad niet altijd gemakkelijk om zo gevoelig te zijn in een wereld als deze. Maar ik weiger het te verstoppen, heb ik vroeger al te veel gedaan. Merci voor u complimenten!

%d bloggers liken dit: