De voordelen van soms offline zijn

Hoi allemaal! Ik stuitte een tijdje terug op mijn probleem met sociale media. Het nam mijn leven over en ik wilde dat niet meer. Ik heb daar toen ook een stukje over gedeeld op mijn blog en met welke tips ik daarmee aan de slag wil gaan. We zijn nu een tijdje verder, het is nog niet zo lang geleden. Toch merk ik dat deze bewuste manier van leven me al voordelen oplevert. We zijn altijd bang om onze sociale media te laten omdat we bang zijn voor de gevolgen. Maar eigenlijk eerlijk? Er zijn meer positieve voordelen aan dan je zou denken. Ik deel ze graag met jou!

freestocks-org-DjlUjj7ewsA-unsplash.jpg
Photo by freestocks.org on Unsplash

 

  •  Ik heb meer rust

Zelf ben ik hoogsensitief. Elke prikkel komt hard binnen en dus ook die van sociale media. Nu moet ik wel toegeven dat ik niet elke prikkel van sociale media per definitie irritant of lastig ervaar. Ik haal ook veel positieve dingen uit mijn online leven. Maar ik merk dat ik rustiger ben als ik het laat. Ook omdat ik meer rust ervaar, ben ik beter geconcentreerd. En juist door die concentratie kan ik de dingen doen die ik echt graag doe. Lezen is daar eentje van. Het is nogal lastig een verhaal te volgen als het ene deel van je hersenen aan het denken is aan die statusupdate die je hebt gepost of van een ander. Ik miste dat wel, dat uren kunnen lezen zonder gestoord te worden. Natuurlijk is mijn concentratie niet zo slecht geworden door enkel sociale media. Maar het is wel een deel. En op dat deel heb ik invloed. Dus vandaar.

  •  Weinig tot geen stof tot vergelijken

Ik ben zelf ook tevredener met wie ik ben, wat ik doe of wat ik meemaak. Sociale media vervormt ons beeld van een tof leven. Vaak denken mensen dat je een goed leven hebt als je vandaag op restaurant zit en morgenmiddag luncht in een schattige zaak. En vervolgens volgende week het concert van je idool meemaakt. Stuk voor stuk dingen om van te genieten. Maar we vergeten daardoor ook het kleine te waarderen. Ik vergelijk mezelf ook heel makkelijk met anderen, terwijl ik donders goed weet dat dat plaatje niet compleet is. Ook op tekengebied, ik ben tevredener met mijn eigen stijl omdat ik hem veel minder kan vergelijken met die van anderen. Dus ook wat dit betreft is dat een aanrader! Als ik nu een hele dag lig te lezen dan boeit het mij niet dat er andere mensen misschien avontuurlijkere dingen meemaken. En dat gevoel is echt zalig.

  • Je hebt tijd voor de echt belangrijke dingen

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze ergens geen tijd voor hebben. Maar dan track je hun tijd op sociale media en vaak ligt daar de oorzaak van het tijdsgebrek. Niet bij iedereen, velen hebben nu eenmaal een druk leven. ‘t Is ook bijna een rage geworden om altijd druk in de weer te zijn jammer genoeg. Ik hou zoveel meer tijd over die ik in toffe dingen kan steken. Vaak kleine dingen. Maar dat ik dan een kwartiertje extra kan knuffelen met mijn vogeltje (klinkt gek, toch is het mogelijk!) is dan weer een geluksmomentje voor mij. Of het feit dat ik daardoor tijd heb voor meer tekeningen, of dat er blogtijd vrijkomt. Laat maar komen! Sociale media hecht ik ook wel een soort belang aan omdat ik dat leuk vind. Maar het hoeft niet je hele dag te bepalen.

  •  Verslaving slankt af

Bij de meeste mensen is de reden van verslaving dat ze bang zijn iets te missen. Wat als ze een nieuwe roddel of die ene trailer missen? Maar eigenlijk besef je al snel dat je eigenlijk niks mist als je afkickt. Ik merk soms dat ik afwacht naar het moment dat ik wel mag kijken (remember uit mijn vorig artikel) en dan ben ik blij. Maar eens ik een rondje heb gemaakt door al mijn kanalen, merk ik vaak dat ik niks speciaals heb gemist. Gewoon de dagelijkse kost. Het moment dat je dat doorhebt, word het ook een stuk makkelijker om dat ‘moeten kijken’ los te laten. Althans, dat heb ik toch.

  •  Meer bewuster van wat er zich nu afspeelt

Misschien een cliché, maar wel waar. Als ik bijvoorbeeld ga wandelen langs de dijk ben ik vaak bezig met mooie beelden te schieten om in mijn stories te delen. Vaak als ik alleen wandel heb ik ook muziek in mijn oren en die hoor ik dan niet meer omdat ik zo gefocust ben op die perfecte shot maken. Terwijl als ik dat allemaal achterwege laat, ik geniet van de mooie kleuren van de zonsondergang en werkelijk hoor wat er gezonegn wordt. Ik word dan soms geraakt door een prachtig liedje en dat is mooi. En dat zijn dingen die sociale media je niet kunnen geven. Er kunnen dingen zijn die je raken op sociale kanalen. Maar het echte leven is nog duizend keer beter. Dit was slechts een voorbeeld dat ik nu kon bedenken. Maar onbewust zijn er duizenden zulke momenten.

Welk voordeel ervaar jij als je wat minder met die sociale media bezig bent? Ik ben benieuwd!

3 thoughts on “De voordelen van soms offline zijn

    1. Ik ook. Hoewel ik nu wel heel vaak bezig ben met Stories. Maar dat kalmeert wel weer. Soms vind ik het gewoon leuk om eens gewoon al mijn stories vanuit het verleden te bekijken, als een soort van ‘reis door de tijd’. Maar ik post wel minder statussen of foto’s op Instagram zelf. Dat is ook zo. Het offline leven is zalig.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: