Digital Detox | De eerste maand zonder

Hoi allemaal! Zoals jullie weten doe ik een grote Digital Detox. Ik ben niet van plan technologie een jaar te schrappen, anders zat ik hier nu ook niet te typen. Maar wel sociale media. Ik ben bezig met een jaartje zonder social media en dat bevalt me best wel goed. Ik heb ook beloofd om zo nu en dan een kleine update te geven. De eerste maand zit erop en ik vond het wel weer eens tijd voor een nieuwe stand van zaken. Hoewel ik niet het idee heb dat er heel veel veranderd is. Behalve mijn blijvende gekke drang om alles te fotograferen, maar dat is niet zo erg. 

2019-06-24-03.09.40-1

Eigenlijk niet te geloven, maar twee dagen geleden brak 23 oktober aan. Niet zo gek zou je denken, die breekt ieder jaar aan. Die datum representeert voor mij dat ik de eerste maand zonder social media heb overleefd. Allee ja, dat klinkt wel heel dramatisch. Het is niet dat ik over een jaar niet meer zal leven. Maar het is de dag van vandaag niet meer zo vanzelfsprekend om offline te leven want alles gebeurt bijna online. Maar toch zet ik dapper door!

Eigenlijk kan ik nog steeds hetzelfde zeggen, het gaat me makkelijker af dan verwacht. Ik ben een pak rustiger geworden, heb meer tijd voor m’n hobby’s. Ik merk wel dat er dingen zijn die ik niet ‘meepik’ zonder social media. Van de week gebeurde het vaker dat er mensen naar me toe kwamen en zeiden van ‘heb je al gehoord dat…’. En ik vervolgens van nee schudde omdat ik het effectief nog niet gehoord had. Hun volgende antwoord was altijd dat ‘t op Facebook stond. Ik mis dus effectief wel nieuws, ook dingen die me wel aanspreken. Vind ik het heel erg? Nee. De echt belangrijke dingen kom ik toch wel te weten. En de dingen die mij interesseren, interesseren de meeste mensen om me heen ook wel of er zijn mensen die weten dat ik die interesse heb. En dan geven ze het door. Dus ik heb niet het idee dat ik een of andere zware hype aan het missen ben door mijn detox. En als dat wel zo was? Jammer dan. Er zijn nu eenmaal belangrijkere dingen in het leven.

Mis ik het updaten en scrollen? Lastige vraag. Het scrollen mis ik op zich niet echt, maar ik merk wel dat de drang om iets te delen er wel is. Een mooi voorbeeld was toen van de week Niels Destadsbader zijn nieuwe album er was, hij stond ook direct op Spotify. Dus ik was heel enthousiast en ging luisteren. En ik was fan, zoals meestal. Er is een ding dat ik leuker vind dan muziek luisteren. Muziek delen. Ik heb ook niet voor niks een rubriek op mijn blog daarvoor. En toen besefte ik dat dat niet kon. En toen miste ik ineens wel iets. Dat gevoel steekt nog steeds een beetje. Ook het idee dat ik over een jaar geen herinneringen zal hebben op social media is iets wat ik best wel lastig vind. Maar dat is ook het enige. Voor de rest mis ik vrij weinig. Ik maak wel extreem veel foto’s merk ik, maar dat is een goeie zaak. Voorlopig zullen mijn weekoverzichtjes rijkelijk gevuld zijn.

Dus mis ik het? Tjah, ergens wel een beetje. Maar aan de andere kant heb ik er ook geen last mee. Dat ik al die duizenden berichten niet meekrijg, zorgt wel voor rust. En ik ben ook een stuk minder met mijn telefoon bezig. Sommige dagen ligt hij echt een halve dag aan de kant en kijk ik er niet naar. Of ben ik zo aan het opgaan in een tekening dat ik hem gewoon vergeet. Heerlijk vind ik dat. Ik heb het gevoel dat ik meer in mijn leven sta en dat is echt wel een heel fijn gevoel. Ook bevordert het mijn slaap en welzijn. En dat zijn in mijn geval beide hele goeie zaken (voor iedereen trouwens…) Dus ik sluit dit artikel met een dubbel gevoel af. Maar het is wel de waarheid, ik had ook absoluut niet verwacht dat alles rozengeur en maneschijn zou zijn. Voor wat hoort wat. Of de geweldige uitspraak die ik dankzij Irene leerde ‘je kan geen omelet bakken zonder een eitje te klutsen

Ik denk dat het wel goed komt 😉

Zou jij soms een dag in de week zonder social media kunnen? 

2 thoughts on “Digital Detox | De eerste maand zonder

  1. Best pittig ja, en intussen heb je er nog een maandje extra op zitten als alles goed is gegaan 😉 Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het zou kunnen. Het zou me nochtans véél tijd besparen! Maar net als jij deel ik al eens graag iets met de wereld. En zou ik ook het gevoel hebben dat ik vanalles mis. Dubbel gevoel dus inderdaad!

    1. Inderdaad, ik heb er morgen weer een maand opzitten. Alleen is er nog niet echt iets veranderd, dus ik ga geen update schrijven. Het is en blijft enorm dubbel. Al geniet ik wel heel erg van de rust!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: